Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om uttagsbeskattningen för kooperativt ägda vindkraftverk.
I det klimat- och energipaket som alliansregeringens partiledare presenterade den 5 februari 2009 är inriktningen att hälften av all energiproduktion till år 2020 ska komma från förnybara källor. Detta innebär ett förslag på en planeringsram för vindkraft på 30 terawattimmar. Det är en kraftig höjning av ambitionsnivån för vindkraften i Sverige.
Fram till juni 2008 kunde medlemmar i en kooperativ vindkraftsförening tillgodogöra sig el från gemensamt ägda vindkraftverk enligt de regler som gäller el genererad från egen produktion av kraftverk på egen mark. Förutsättningarna har emellertid radikalt förändrats – och försämrats – i och med att Skatteverket juni 2008 beslutade att uttagsbeskattning ska gälla för kooperativt ägda vindkraftsföreningar, under förutsättning att priset på elen enligt Skatteverket kan ses som lägre än marknadspriset.
Detta får till följd att incitamenten att satsa på lokala, gemensamma vindkraftverk i stor utsträckning reduceras för privatpersoner som annars önskat investera i vindkraften som förnybar energi. Det är något som går emot regeringens uttalade energipolitiska mål. Det finns flera skilda priser på marknaden för den energi vindkraftverken producerar. Skatteverket har dock fastställt ett fast och definierat pris. Konsekvenserna blir svåra för de små aktörer som vill etablera vindkraftverk.
På flera håll förenklar regeringen möjligheterna för att nå målet om en ökad vindkraftverkspark i Sverige. Kraven på detaljplan minskar och kraven på bygglov får minskad omfattning. Utökade medel till länsstyrelser och miljödomstolar möjliggör en snabbare handläggning av vindkraftsprövningar. Mycket tyder på att handeln med flexibla mekanismer frigör finansiella resurser till flera vindkraftsproduktioner. Syftet med uttagsbeskattningen är att balansera mellan olika bolagsformer för att skapa jämlika förutsättningar. Uttagsbeskattningen på el må vara långsiktigt bra för marknaden men slår undan benen på flera aktörer som byggt sin affärsmodell på gällande förutsättningar. Det är viktigt att en så drastisk förändring som uttagsbeskattningen föregås av tidiga signaler med hänsyn till de långa investeringsfönster som präglar branschen. Genom att skjuta upp denna beskattning med hänsyn till branschens investeringsperioder skulle många kooperativt ägda vindkraftsför-eningar och företag få en chans att ställa om sina affärsmodeller efter rådande förhållanden.