Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att avskaffa fastighetstaxeringen för bostäder.
Att förändra fastighetsskatten för bostäder var nödvändigt för att komma till rätta med en situation där enskilda kunde få en höjd skatt med tusentals kronor från ett år till ett annat utan att deras inkomster hade förändrats det minsta. Taxeringsvärdet kunde också stiga från ett år till ett annat och ge kraftiga höjningar av fastighetsskatten, på grund av att området bedömdes mer attraktivt. Detta ledde i många fall till att enskilda blev tvungna att sälja mot sin egen vilja.
Taxeringsvärdet är en dålig mätare på det den faktiskt är tänkt att mäta, det vill säga värdet på fastigheten. Enligt en nyligen genomförd granskning är det genomsnittliga felet mellan taxeringsvärdet och 75 procent av faktiskt försäljningspris över en kvarts miljon kronor.
Det system som ligger till grund för fastighetstaxeringen placerar fastigheter i så kallade värdeområden, där en godtyckligt placerad gräns kan leda till att två identiska grannfastigheter kan komma att skilja i taxeringsvärden med belopp som kan överstiga en miljon kronor.
Det finns bra alternativ till fastighetstaxering även i ett läge där man behåller en beskattning på boende. Det innebär inget hinder för ett rimligt och balanserat skatteuttag att basera det på exempelvis senaste köpeskilling på bostaden ifråga, eller basera det på fastighetens yta.
Vi anser att det är viktigt att skatter som tas ut av skattebetalarna på boendet upplevs som rättvist och förutsägbart. Därför är det viktigt att se över förutsättningarna för ett avskaffande av fastighetstaxeringen och vad det skulle få för konsekvenser i form av lagändringar, förändrad praxis med mera på andra områden.