Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stimulera att vinst från bolagsförsäljningar återinvesteras i svenska tillväxtföretag.
I studier som försökt att kategorisera affärsänglar framträder ett antal egenskaper och karaktärsdrag som visat sig generella även internationellt. Bland annat att de flesta affärsänglar har erfarenhet av att själva ha startat en egen verksamhet. Många är även så kallade serieentreprenörer. Sannolikt kan därför dagens entreprenörer i tillväxtföretag komma att träda fram som framtida affärsänglar. Ett hot mot denna utveckling kan dock vara att dagens skatteregler skapar inlåsningseffekter under fem år.
I Sverige är det idag för få av de små företagen som växer. För att få fler tillväxtföretag är en avgörande ingrediens att säkerställa att det finns tillräckligt med kapital i de tidiga skedena av ett bolags liv. Avsaknaden av riskkapital för svenska tillväxtbolag är dock idag påtaglig. Banker och riskkapitalbolag satsar sällan kapital i mindre bolag som vill växa. Det är först när bolaget kommit upp i acceptabel omsättning som dörren öppnas för diskussion. Man är helt enkelt inte villig att ta risk i dessa mindre bolag. Riskkapitalet behöver därför komma från privatinvesterare.
En entreprenör som beslutar sig för att sälja sitt företag och satsa pengarna från försäljningen i ett nytt bolag, hamnar idag i skatteproblematik. Om en ägare till ett företag varit verksam i bolaget och uppburit lön så hamnar försäljningssumman under inkomstskattelagen, och merparten av pengarna från försäljningen går till skatt. Om andra aktieägare till samma företag säljer sina aktier vid samma tidpunkt, så beskattas försäljningssumman som kapital, med betydande lägre skattesats. Entreprenören/ägaren behöver låsa kapitalet i fem år för att inte behöva skatta bort merparten. Istället väljer ofta entreprenören andra lösningar som till exempel försäljning av aktien till part i utlandet. Konsekvensen blir att pengarna varken kommer Sverige eller svenska tillväxtföretag till godo.
Globalisering och avvecklade gränshinder har gjort företagande och kapital mer internationellt och rörligt. Därför behöver vi skatter som gör det minst lika attraktivt att investera i Sverige som i andra länder. Skatteincitament för att stimulera privatinvesteringar är en åtgärd som bör införas i Sverige, och en utredning inom detta område har nyligen blivit klar. Det behövs många olika åtgärder för att öka privatinvesteringarna i tillväxtföretag rejält. Inte minst för att få entreprenörer att satsa sina pengar från försäljning av sitt bolag i nya tillväxtföretag i Sverige, behöver lagstiftningen ändras. Ett sätt är att ägandet för alla, även för entreprenörer, med företag som är noterade på en marknadsplats betraktas som okvalificerat och därmed beskattas för inkomst av kapital den dag man säljer sina aktier. Ett annat sätt kan vara uppskjuten eller sänkt reavinstbeskattning vid försäljning av ett företag om hela eller delar av kapitalet satsas i onoterade bolag. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.