Motion till riksdagen
2009/10:Sk450
av Tomas Tobé (m)

Skatteöversyn


m1980

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skatteöversyn.

Motivering

Att betala skatt för att finansiera våra gemensamma angelägenheter är en självklar del av ett modernt välfärdssamhälle. Det är dock viktigt att kontinuerligt följa så att skatter genomsyras av enkelhet och transparens samt att de inte hämmar tillväxt.

Alliansregeringen har genomfört stora förbättringar för att sänka skatter som på olika sätt motverkat en positiv ekonomisk utveckling. Introduktionen av jobbskatteavdraget för att sänka skatten för dem som arbetar, att färre behöver betala statlig inkomstskatt och att förmögenhetsskatten avskaffats är exempel på reformer som varit viktiga. Det har gjort det mer lönsamt att arbeta och det har stärkt företagandet, vilket är nödvändigt för att på både kort och lång sikt minska utanförskapet.

Idag är Sverige inte längre det land som har världens högsta marginalskatter utan det är Danmark. Vid årsskiftet kommer dock Danmark att genomföra en större reformering av sitt skattesystem, och därmed kommer Sverige återigen att hamna i topp över de länder som har högst marginalskatter.

För arbetsgivare har flera skatter sänkts sedan alliansregeringen tillträdde, till exempel bolagsskatt och arbetsgivaravgifter. Det är positivt, och en rad variationer av sänkta arbetsgivaravgifter har också introducerats. Ofta är variationerna väl motiverade, men de kan också bidra till att företagare får svårt att överblicka skattesystemet i sin helhet. Sammantaget med de skatter som gäller för arbetstagare bör det tala för att en översyn görs.

Det behövs en ordentlig genomgång av hela det svenska skattesystemet. Översynen ska ha ambitionen att skapa ett så enkelt, rättvist och transparent skattesystem som möjligt för både arbetstagare och arbetsgivare.

En ledande tanke i arbetet bör vara att Sverige återigen siktar på att den högsta möjliga marginalskatten ska vara 50 procent, att max 15 procent av den arbetande befolkningen ska betala statlig inkomstskatt samt att marginaleffekterna för låg- och medelinkomsttagare görs så låga som möjligt.

Vidare bör företagare erbjudas ett skattesystem som både innebär bättre möjligheter till att behålla mer av sin vinst och som kan bidra till att öka sysselsättningen.

Sverige behöver ett rättvist och transparent skattesystem som, med stark legitimitet i samhället, kan leda till högre tillväxt, ett bättre resursutnyttjande samt att utanförskapet minskar.

Stockholm den 5 oktober 2009

Tomas Tobé (m)