Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sänkt mervärdesskatt för hotell och restaurang.
Alliansregeringens arbete med att få fler personer att lämna utanförskap för arbete har varit framgångsrikt. Innan den internationella finanskrisen slog till med full kraft hade över 180 000 personer gått från utanförskap till ett arbete på mycket kort tid. Bakom sysselsättningsökningen stod en rad reformer för att stärka arbetslinjen, vilka bidrog till att förstärka högkonjunkturen.
På område efter område har regeringen fokuserat insatserna där de gör bäst verkan. Till exempel jobbskatteavdraget som gör det mer lönsamt att arbeta för främst låg- och medelinkomsttagare och flera av arbetsgivaravgiftssänkningarna som främst underlättar för grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden.
Den svenska ekonomin och möjlighet till arbete har länge präglas av ett antal stora verkstads- och tillverkningsföretag, vilket haft en inverkan på hur regelverk och skattesystemet byggts upp. Dagens situation visar dock att det främst är tjänsteföretag som anställer, och de utgör idag hela 60 procent av alla företag i Sverige. Därför behöver Sverige påbörja en anpassning av både regelverk och skattesystem för att förstärka tjänsteföretagens utveckling.
Regelverk och skatter ska som regel vara likformiga och neutrala, men det kan vara motiverat att på vissa områden utveckla särlösningar för att på kort sikt lösa ett aktuellt samhällsproblem eller för att förstärka en positiv utveckling. Att sänka arbetsgivaravgifter för hela tjänstesektorn hade kunnat vara en intressant reform om det inte visat sig vara både praktiskt och rättsligt problematiskt.
Tjänstesektorn har visserligen en positiv utveckling, men det finns sektorer där utvecklingen inte är lika gynnsam och där många tjänster är svarta och inte vita. Inom städbranschen har detta varit ett stort problem, vilket var en viktig anledning till varför regeringen införde avdragen för hushållsnära tjänster. Det finns dock fler branscher, till exempel hotell och restaurang, där olika reformer skulle kunna bidra till att både skapa fler arbeten och att minska andelen som arbetar svart. Något avdrag eller särskilt sänkta arbetsgivaravgifter för hotell- och restaurangbranschen är dock inte aktuellt, men däremot skulle en riktad sänkning av mervärdesskatten kunna vara det. Det skulle kunna leda till en ökad sysselsättning, ökad konsumtion samt att fler företag får sin ekonomi att gå med vinst utan att delvis befinna sig i den svarta sektorn.