Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sänkt bolagsskatt.
Fundamentet till en god välfärd är ett bra företagsklimat som gör att det är enkelt och lönsamt att driva företag. Det ska även uppmuntra nya personer att förverkliga sina idéer genom att starta företag och att investera i Sverige. Den allt mer globaliserade ekonomin ger fantastiska möjligheter för ett exportstarkt land som Sverige, men det är även av vikt att vara uppmärksam på vad konkurrensen från övriga världen innebär. När företagarpolitiken utformas behöver blicken höjas för att ta intryck av förutsättningarna i omvärlden.
Politiken måste förbättra villkoren för lokalisering av företag i Sverige, locka investeringar och därmed också att förstärka den svenska välfärden. En åtgärd för att förbättra dessa villkor är att se över nivån på bolagsskatten. Alliansregeringen sänkte bolagsskatten från 28 procent till 26,3 procent den 1 januari 2009, och det var ett viktigt steg på vägen. Det föreligger dock mycket som talar för att nivån borde justeras ytterligare.
Bolagsskatten har historiskt varit relativt låg i Sverige under hela 1990-talet då den vid vissa tillfällen låg hela 10 procentenheter under genomsnittet i både OECD och i EU. Sedan dess har dock OECD-länderna och EU-länderna steg för steg sänkt sina bolagsskatter till en lägre nivå än Sverige. Även efter den senaste sänkningen ligger Sverige över genomsnittet i EU.
Den svenska ambitionen borde vara att så snart statsfinanserna tillåter sträva efter en bolagsskatt i Sverige som ligger under det europeiska genomsnittet.