Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införandet av avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer.
Under 2007 skänktes cirka 4,6 miljarder kronor i gåvor till de cirka 350 organisationer som har ett så kallat 90-konto. Det är ett betydande belopp, men givandet skulle sannolikhet öka betydligt om det var möjligt att göra skatteavdrag för gåvor till det ideella arbetet.
I dag får varken privatpersoner eller företag göra avdrag för pengar som skänks till välgörande ändamål. Om det civila samhället ska växa och utvecklas måste skattesystemet förändras så att enskilda medborgare och företag ges möjlighet att stödja den ideella sektorn på ett mer gynnsamt och omfattande sätt.
Ideella organisationer spelar en viktig roll i samhället. Organisationer som Rädda Barnen, Bris, Röda Korset, idrottsrörelsen och kyrkorna är några som gång på gång visat sitt stora värde. I samband med katastrofer, som exempelvis tsunamikatastrofen, står den ideella sektorn ofta för mycket av såväl det inledande arbetet som det fortsatta arbetet med stöd till dem som drabbats.
Inom EU intar Sverige en särställning genom att inte ha avdragsmöjlighet för gåvor till ideell verksamhet och välgörande ändamål. I andra länder med gynnsammare skatteregler är givandet betydligt mer omfattande.
I exempelvis Norge finns det en begränsad avdragsrätt för enskildas gåvor till vissa frivilligorganisationer som har minst 3 000 medlemmar. Det kan gälla omsorg eller hälsofrämjande verksamhet för barn och ungdomar, religiös verksamhet, katastrofhjälp eller värn för människors rättigheter. Vidare kan såväl enskilda som näringsidkare i Norge göra skatteavdrag för gåvor till sådan vetenskaplig forskning eller yrkesutbildning som kan ha betydelse för givarens person eller verksamhet.
Förändrade skatteregler som gör avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer möjligt gynnar hela samhället genom ökat stöd till svaga grupper och bidrag till forskning. Detta bör ges regeringen till känna.