Motion till riksdagen
2009/10:Sk431
av Anna Tenje (m)

Rättvis badmoms


m1838

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om likställda momsvillkor för offentlig och privat drift av badanläggningar.

Motivering

På den svenska marknaden för badhus råder en orättvisa som är svår att motivera. Privata näringsidkare som vill driva badhus tvingas betala en sexprocentig moms medan kommunala badhus drivs momsfritt. Detta bör ändras av flera skäl, där konkurrensskäl och arbetsmarknadens utseende hör till de viktigaste. De rena rättviseskälen väger också tungt.

Snedvriden konkurrens

Det kommunala badhuset har, förutom momsbefrielsen, förmånen att ha en ägare som inte har samma avkastningskrav som i den privata sektorn och som därför redan har en mycket stark ställning gentemot privatägda badhus. I svåra ekonomiska tider där kommunerna nyligen har tilldelats extra pengar på grund av den svåra ekonomiska situationen bör vi välkomna att nya badhus öppnas så att kommunerna istället kan fokusera på kärnverksamheten.

För ett nystartat företag kan de minskade marginaler som en moms på sex procent leder till vara förödande. För en familj med två barn som går och badar en gång i veckan och som dessutom vill sätta barnen i simskola innebär momsen en merkostnad. I det fall att driften upphandlas blir egen regi mer ekonomiskt fördelaktigt för kommunen om inte andra kriterier vägs in. Detta förhållande innebär att privata företag systematiskt missgynnas, trots att de ofta är bättre på att driva verksamheten.

Arbetsmarknaden

Rådande situation försvårar för existerande privata badhus, vilket leder till att de blir mindre benägna att expandera verksamheten och nyanställa. Ett möjligen mer allvarligt problem är att marknadsinträde försvåras så till den grad att ett stort antal privata badhus aldrig öppnas eller att driften inte övergår i privat regi. Detta skadar både entreprenörerna som skulle kunna driva badhuset och konsumenterna som får en mer begränsad valfrihet samt de arbetslösa som skulle kunna anställas i badhusen. I de fall där privata företag kunnat ta över driften har antalet besökare stigit med 15–50 % efter några år. Bättre kundfokus, fler erbjudanden och annan service ger resultat som inte är möjlig i kommunal drift.

Regeringen bör därför se över möjligheten att likställa momsvillkoren för offentlig och privat drift av badanläggningar.

Stockholm den 1 oktober 2009

Anna Tenje (m)