Motion till riksdagen
2009/10:Sk430
av Cecilia Widegren och Anna Tenje (m)

Jobbskatteavdraget på lönebeskedet


m1921

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en direkt schablonanvisning till jobbskatteavdraget på löntagares lönespecifikation.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att uppmuntra arbetsgivare att redovisa sociala avgifter på löntagares lönespecifikation.

Motivering

Alliansregeringen har genomfört en omfattande reform, jobbskatteavdraget. Detta för att minska skattetrycket samt för att svenska löntagare ska få en större disponibel inkomst och för att det ska märkas att det lönar sig att arbeta.

Arbetet med att minska skattetrycket är avgörande för att nya investeringar görs samt att konsumtionen ökar så att den svenska ekonomin ska växa. Detta främjar jobben eftersom våra svenska företag gynnas och kan växa ytterligare av en ökad konsumtion, och i gengäld anställer de fler människor.

Den dryga tusenlapp mer per månad som jobbskatteavdraget hittills inneburit bidrar starkt till att trycket minskar på många familjer. Inte minst ensamstående föräldrar med stora utgifter har fått bättre ekonomi och större möjlighet att få ekonomin att gå runt varje månad. Tyvärr är få svenska löntagare medvetna om att skattetrycket i Sverige har minskat genom jobbskatteavdraget. Detta ämnar vi ändra på genom att införa en direkt anvisning till jobbskatteavdraget på löntagares lönespecifikation. På samma sätt bör det göras anvisningar på löntagares lönespecifikation i de fall kommuner och landsting också sänker eller för den delen höjer kommunalskatten.

Det vore dessutom önskvärt att fler arbetsgivare gör samtliga omkostnader för löneanställda transparanta så att arbetsgivaravgifter m.m. blir synliga på lönebeskedet.

Detta är extra viktigt nu när vi befinner oss i en lågkonjunktur och den privata konsumtionen tenderar att stagnera. Osäkerheten i ekonomin gör att hushållen ökar sitt sparande istället för att konsumera. Enligt Konjunkturinstitutet är hushållen fortfarande mer pessimistiska än normalt angående den svenska ekonomin, och flera finansinstitut oroas av att svenskarna sparar i tider då den svenska ekonomin verkligen skulle gynnas av en högre konsumtion. En ökad konsumtion får igång ekonomin, och svenska företag kan anställa och växa. Att redogöra för jobbskatteavdraget på löntagares lönespecifikation skulle därmed gynna hela samhället med fler jobb och en växande ekonomi.

Stockholm den 1 oktober 2009

Cecilia Widegren (m)

Anna Tenje (m)