Motion till riksdagen
2009/10:Sk396
av Sylvia Lindgren och Tommy Waidelich (s)

Vita jobb för tillväxt och konkurrens på lika villkor


s30038

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av kontroll och samarbete för att bekämpa skattefusk, skydda seriösa företagare och begränsa utnyttjandet av människors utsatthet.

Motivering

Den ekonomiska brottsligheten måste stävjas. Detta inte minst för att få ett sunt näringsliv som motverkar svart arbetskraft, lönedumpning, utnyttjande av arbetskraft och sist men inte minst en arbetslöshet som biter sig fast.

Vi har en stark önskan om att antalet företagare skall öka och att onödigt ”krångel” skall minska. Samhället måste stå upp för de seriösa företagarna, som tyvärr alltför ofta kommer till korta på grund av ekonomisk brottslighet och därmed osund konkurrens. Det är lätt att falla för frestelsen att bejaka det billigaste alternativet. Men vare sig det beror på avsaknad av kollektivavtal, undanhållande av skatter eller svart arbetskraft så riskerar det i förlängningen bli dyrt för såväl samhället som enskilda individer. Välfärden är beroende av kvalitet och ordning och reda på arbetsmarknaden.

Skatteverkets beräkningar 2007 visar att uppskattningsvis 133 miljarder kronor i skatteintäkter varje år försvinner på grund av fusk, fel eller misstag. Den största andelen är svartarbete som står för 66 miljarder kronor. Samtidigt betalade Försäkringskassan ut en dryg miljard kronor i bidrag till oärliga personer. De negativa effekterna av ekonomisk brottslighet sprider sig lavinartat. Det måste därför finnas regelverk och kontrollverksamhet för att komma åt oseriös verksamhet. Om inte samhället förmår att skydda och hävda samhällets och marknadens spelregler finns det inte mycket utrymme kvar för en sund och seriös företagsamhet.

Uteblivna skatter och avgifter till det allmänna är mer vanligt inom vissa branscher.

Exempel:

Utökad kontroll och insatser kräver bl.a.

Förutom effektiva kontrollredskap är det också viktigt att fokusera på och sprida information till allmänheten. En kampanj för att motverka ekonomisk brottslighet skulle vara välkommen.

En ”billig” öl kan visa sig vara mycket dyrt om restaurangen/puben anlitar svart arbetskraft och/eller undanhåller moms. En företagare kan lämna ett lågt anbud där orsaken är att denne vägrat teckna kollektivavtal och följa avtalsenliga löner. Du tar en taxi på gatan – blir ”uppkörd” och får betala ett ordentligt överpris för en förhållandevis kort vägsträcka.

Bristen på respekt för rättsordningen och effekten av ekonomisk brottslighet ökar kraven på en genomtänkt och noggrann utformning av lagarna. Det allmännas möjlighet att övervaka förhållandena vid upphandling av tjänster och kunna ingripa för att motverka ekonomisk brottslighet måste förbättras kraftigt. De seriösa företagarna måste känna att de har stöd från statsmakterna i kampen mot den ekonomiska brottsligheten.

Olika yrkeskriminella grupper, den grova organiserade brottsligheten, har brett gått in också för ekonomisk brottslighet. De utnyttjar bidragssystemen, startar oseriösa företag, använder hot och våld för att främja sina företag etc. Det samarbete som redan finns mellan olika myndigheter behöver stärkas ytterligare. Enligt uppgift hindrar sekretesslagens nuvarande utformning informationsutbytet både inom Skatteverket och mellan Skatteverket och polisen. Sådana hinder måste undanröjas.

Vi menar att insatserna för att begränsa den osunda konkurrensen från den illegala svarta sektorn måste öka. Regelverket för både privat och offentlig verksamhet måste ses över så att en sund konkurrens kan upprätthållas.

Stockholm den 1 oktober 2009

Sylvia Lindgren (s)

Tommy Waidelich (s)