Motion till riksdagen
2009/10:Sk368
av Jörgen Johansson och Birgitta Sellén (c)

Rättsläget för drabbade företagare


c346

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av rättsläget i relationen mellan företagare och samhälle.

Motivering

Den svenska välfärdskedjan kan sammanfattas med förhållandet att företagandet ger jobb som i sin tur ger en lön som beskattas, vilket i sin tur utgör grunden för den gemensamma välfärden. Grunden för vår välfärd finns alltså i företagandet, vilket gör att företagsamhet ska stimuleras och utvecklas till gagn för alla. Den verksamhet som bedrivs i företagen ska vara seriös på samma sätt som samhällets kontroll av företagen ska ske på ett seriöst sätt. Om inte relationen sköts på rätt sätt kan seriösa och välskötta företag slås ut medan mindre seriösa kan fortsätta sin svarta verksamhet. Statistiken visar dock att situationen blivit allt bättre då det 1980 genomfördes cirka 18 000 skatterevisioner medan det 2007 genomfördes cirka 6 000. Strafftiden för de drabbade har dock ökat från 117 år till 328 år under tidsperioden 1992 till 2007.

De problem som företagare upplever är att ofta straffas oskyldiga företagare indirekt då processen är utdragen och företaget under processtiden lider men. Trots att sjukdom inte ska innebära att några straffavgifter ska tas ut förefaller praxis vara en annan. Det borde vara rimligt att förelagda läkarintyg ska kunna ligga till grund för att bevisa förekomsten av sjukdom och att sådana intyg inte ska ifrågasättas och överprövas av skattekontorens personal. Samma förhållande gäller nivån på skattetillägg vilka kan framstå som orimligt hårda för enkla förbiseenden i deklarationen. Det rimliga vore att Skatteverket ska visa att den skattskyldige varit oaktsam eller haft uppsåt. Ett sådant krav skulle göra skattetilläggen mer rättssäkra. Skatteverket bör därför enligt oskuldspresumtionen ha bevisbördan för att den skattskyldige misskött sig. Dessa krav och förhållningssätt i relationen mellan samhället och företagare bör vara en naturlig del av ett väl fungerande rättssamhälle där välfärdskedjan utgör grunden för hela samhällets välstånd. Därför är det rimligt att en översyn görs för att stärka rättssäkerheten i relationen mellan samhället och företagare. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2009

Jörgen Johansson (c)

Birgitta Sellén (c)