Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att de idrotter som i dag inte räknas som avdragsgill friskvårdsförmån för anställda ska betraktas som motion och kunna erbjudas till de anställda med samma avdragsrätt som övriga idrotter och annan tillåten friskvårdsverksamhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ett högsta tillåtet avdragsgillt belopp bör införas per anställd när det gäller friskvårdsförmåner.
När det handlar om motion och annan friskvård till anställda är dagens begränsningar ålderdomliga. Vi har ett förlegat regelverk som inte är anpassat till dagens samhälle. Det är möjligt för en arbetsgivare att bidra till personalens styrketräning, fotboll, innebandy, massage och badminton m.fl. och få det som en avdragsgill kostnad. Landets näst största sport, golf, med mer än 600 000 svenskar som alla använder någon av de 500 golfbanor som finns i Sverige, är däremot inte godkänd. Detsamma gäller för ridning, segling och utförsåkning.
Allt ifrån hård fysisk träning till avslappningsövningar faller alltså under sådan friskvård som kan subventioneras skattefritt. Men aktiviteter som bland annat golf faller utanför Skatteverkets definition av motion och friskvård trots dess erkänt goda effekter för kropp och hälsa.
Det är idag ett stort problem för folkhälsan att för få människor använder sig av någon form av motion. Dagens friskvårdsavdrag gynnar i sin nuvarande utformning de företag som driver gym. För många äldre är inte ett pass på ett gym eller i någon av de aktiviteter de erbjuder i form av bodypump, spinning eller liknande attraktivt. Dessa aktiviteter riktar sig i huvudsak till yngre. Friskvårdsavdragets syfte bör rimligen vara en ökad folkhälsa – regelverket borde därför anpassas så att fler kan och vill ta del av det.
Flera undersökningar visar på golfens positiva effekter. Människor som spelar golf är aktiva, vilket leder till lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar. Medelålders och äldre människor som spelar golf har bättre kondition än normalt för samma åldersgrupp, de har även lägre blodtryck än väntat för sin åldersgrupp. Efter fyra månaders aktivt golfspel har man i regel fått ett lägre kolesterolvärde. Enligt Centers for Disease Control and Prevention har fysiskt aktiva lägre sjukvårdskostnader. Golfsporten borde jämställas med andra former av friskvård och motion som är skattebefriade och kan subventioneras av arbetsgivare.
Skatteutskottet har två år i rad ifrågasatt den rådande ordningen. Föregående riksmöte uttalade utskottet följande:
Utskottet vill dock ifrågasätta om inte utvecklingen gått därhän att det nu är dags att slopa kravet på att det ska vara fråga om motion av s.k. enklare slag och i stället införa en beloppsgräns för hur mycket en skattefri motions- eller friskvårdsförmån får kosta. Därmed skulle också fler motionsaktiviteter än i dag kunna rymmas inom det skattefria området. En utgångspunkt bör givetvis vara att en sådan eventuell omläggning blir offentligfinansiellt neutral. I sammanhanget kan noteras att Skatteverket har presenterat ett förslag om förenklingar när det gäller friskvårdsaktiviteter och gåvor till anställda. Utskottet förutsätter att regeringen i den fortsatta beredningen av andra aktuella skattefrågor beaktar vad som nu anförts.
Trots detta uttalande har inte regelverket förändrats.
Förutom att man exkluderar de människor som skulle kunna utöva en motion som passar deras egna behov innebär ett bibehållande av det nuvarande regelverket en snedvridning av konkurrensen för de företag och föreningar som erbjuder friskvård. Regeringen bör se över reglerna för friskvårdsavdrag.