Motion till riksdagen
2009/10:Sk347
av Staffan Danielsson och Kerstin Lundgren (c)

Förenkling av beskattning på aktier


c432

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska se över möjligheterna att förenkla och anpassa sin aktiebeskattning till omvärlden.

Motivering

Trots att förmögenhetsskatten glädjande nog avskaffats så har Sverige fortfarande en av världens högsta skatter både på inkomster och på avkastning av kapital. I en värld där handeln ökar och både företag och människor i allt högre grad flyttar mellan länder är det oerhört viktigt att Sverige har internationellt sett konkurrenskraftiga villkor för sin beskattning i olika avseenden.

Därför är det bra att inkomstskatterna nu sänkts väsentligt med inriktning på låg- och medelinkomsttagarna.

Men det behöver också ske förändringar av kapitalskatterna. Det är viktigt med banksparande men det är också viktigt att många investerar i företagande – i främst aktier – så att tillgången till riskkapital blir god. Sverige tillhör de länder som dubbelbeskattar företag och medborgare genom att företagen betalar en bolagsskatt på 26,3 procent och aktieägarna därutöver en aktieutdelningsskatt på 30 procent, tillsammans 56,3 procent.

Detta gör att Sverige tillsammans med Norge beskattar riskkapital i företag hårdast i världen. Det svenska skattetrycket på aktier är ungefär dubbelt så högt som genomsnittet i OECD och EU.

Dessutom beskattas vinster vid aktieförsäljningar alltid med 30 procent, oavsett om vinsten uppkommit efter ett halvårs ägande eller efter ett långvarigt innehav på t ex 15 år. Detta stimulerar verkligen inte till ett långsiktigt sparande. Många andra länder premierar istället detta. I Tyskland beskattas aktievinster t ex inte alls om innehavstiden är över ett år, och i USA sänks skatten successivt efter ett års innehav. I Frankrike och Storbritannien beskattas aktievinster först när de överstiger ca 122 000 respektive 234 000 kr.

Sverige beskattar alltså kapitalvinster evigt med 30 procent. EU:s genomsnitt är 13 procents skatt vid kortare innehav under tre månader, och 8 procent vid innehav upp till två år.

Även det svenska systemet för hur aktievinster måste deklareras och räknas fram är mycket komplicerat med korrigering för gjorda emissioner och annat. Enligt regeringens ambitioner är det nödvändigt att förenkla regelverken, inte låta dem omfatta för långa tidsperioder och gärna övergå till mer schablonmässiga beräkningar.

Vi vill därför att regeringen överväger att ta bort reavinstskatten på aktier för i första hand längre innehav, i andra hand att sänka den till nivåerna i vår omvärld, införa fribelopp och/eller överföra beskattningen till mer schablonmässiga former.

Stockholm den 29 september 2009

Staffan Danielsson (c)

Kerstin Lundgren (c)