Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna för att ROT-avdrag ska kunna beviljas för kulturellt värdefull bebyggelse även om byggnaden inte används som bostad.
Runt om i vårt land finns kulturskatter av olika slag. En mycket värdefull del i landskapsbilden är många äldre byggnader med särskilda kulturhistoriska värden. Dessa byggnader kan vara av skilda konstruktioner, utseenden och byggnadssätt.
Utformningen varierar över landet och de olika landskapen har på sina håll gett namn åt de karaktäristiska byggnaderna. Så är fallet med t ex Hälsingegårdarna, varav de mest speciella nu har goda möjligheter att inom ett eller annat år utnämnas av Unesco till ett av våra världsarv.
Men speciella, kulturhistoriskt värdefulla träbyggnader som visar prov på stort hantverkskunnande och saknar motsvarighet idag, finns i stora delar av landet.
Det är enligt vår mening ett samhällsintresse att dessa byggnader vårdas och bevaras för framtiden. Detta är i många fall förenat med mycket stora kostnader. Vi föreslår därför att nuvarande regler för ROT-avdrag skall kunna beviljas för byggnader som är av särskilt kulturhistoriskt värde, även om byggnaden inte används som bostad.
En sådan bedömning och godkännande kunde med fördel utföras av länsantikvarien i respektive län.
En komplettering av ROT-bestämmelserna enligt detta förslag skulle enligt vår mening vara en lämplig injektion för att stimulera underhålls- och bevarandeåtgärder för en viktig del av vårt byggnadskulturarv.