Motion till riksdagen
2009/10:Sk317
av Mikael Oscarsson (kd)

Skatteavdrag för ideella gåvor


kd526

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avdragsrätt för gåvor till och sponsring av ideell verksamhet och forskning bör införas från den 1 juli 2010.

Motivering

I dag finns det en möjlighet för aktieägare att ge gåvor till ideella organisationer och forskning med skattesubvention genom att skänka utdelningen av sitt aktieinnehav. Denna möjlighet finns inte för de som inte äger några aktier. För ägaren till ett fåmansbolag, som vill dela med sig av sin företagsvinst till ideell verksamhet, blir gåvan tvärtom straffbeskattad. Låt mig illustrera hur dagens lagstiftning fungerar med följande exempel:

Tänk dig att du som ägare till ett fåmansbolag kommer överens med dina anställda om att istället för årets julklapp ge en gåva till Stadsmissionen.

Det som kommer att hända då är att du inte får räkna det som kostnad i företaget, utan du beskattas för det som om det vore en utdelning från bolaget. Nuvarande regler ger alltså en skatt för bolaget och privat för ägaren på tillsammans 68 procent! Ger du istället gåvan till de anställda blir det avdrag i företaget och sänkt bolagsskatt.

Detta är naturligtvis en alldeles orimlig, och orättvis, ordning. Om man dessutom betänker att Sverige är det enda land i EU där det inte ges något skatteavdrag för ideella gåvor inser man att svensk lagstiftning på detta område sedan länge är förlegad. Vi behöver en reform inom området som ser till att vi får en modern och fungerande lagstiftning.

Med en avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer skulle julgåvan till Stadsmissionen behandlas på samma sätt för företagaren som julgåvan till de anställda. Säkerligen skulle detta öka sponsringen av ideell verksamhet avsevärt – och självklart ska avdragsrätten inte vara förbehållen företag, utan gälla även för privatpersoner.

Redan i dag finns en statlig utredning som tagit fram en modell för hur avdragsrätten för ideella gåvor och sponsring skulle kunna utformas. Om detta förslag genomförs skulle gåvorna till och sponsringen av den ideella sektorn och forskningen öka med 800 miljoner kronor per år enligt utredarens beräkningar. Reformen kostar samtidigt bara ca 650 miljoner kronor, vilket innebär att de samhällsekonomiska effekterna av reformen är betydligt större än statens kostnader för den samma – precis som avdraget för hushållsnära tjänster, jobbskatteavdraget och ROT-avdraget.

Enligt förslaget blir gåvor till ideella organisationer och forskning upp till ca 20 000 kr per år avdragsgilla. Det innebär att givaren får tillbaka 7 000 kr på skatten. Ett företag skulle enligt förslaget få göra avdrag för drygt 100 000 per år.

I tider av hög arbetslöshet vet vi också att den ideella sektorn har stora möjligheter att anställa dem som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden. Ökade intäkter inom denna sektor skulle självklart underlätta för såväl små lokala föreningar som stora nationella organisationer att ta steget och anställa fler. Samtidigt innebär en ökad sponsring av forskning att nya grupper får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

Det civila samhället är grundläggande för ett gott samhälle och den tillit och sammanhållning vi så väl behöver. En reform som denna skulle öka styrkan hos det civila samhället, och inte minst viktigt är att den ideella sektorns och forskningens beroende av staten skulle minska.

Ibland ställs frågan varför det inte finns några stora filantroper i Sverige, likt Bill Gates i USA, som finansierar stora sociala och ideella insatser. Svaret är att staten i Sverige skulle ta en mycket stor del av donationen i skatt, vilken helt enkelt förkväver intresset.

Genom att införa avdragsrätt för gåvor till och sponsring av ideell verksamhet och forskning, skulle en dörr öppnas som skulle stärka det civila samhället i Sverige, öka sammanhållningen i samhället och i slutändan leda till ett mycket bättre liv för många människor – för svårt sjuka genom Cancerfonden och Hjärt- och lungfonden, för fattiga barn på södra halvklotet genom Eriks‑ hjälpen och Hoppets Stjärna, för behövande i Sverige och världen genom Stadsmissionen och Frälsningsarmén.

Då det redan finns en färdig modell för införandet av avdragsrätt för gåvor till och sponsring av ideell verksamhet och forskning önskar riksdagen härmed uttala att regeringen ska arbeta för att genomföra denna reform.

Stockholm den 1 oktober 2009

Mikael Oscarsson (kd)