Motion till riksdagen
2009/10:Sk316
av Mikael Oscarsson och Kjell Eldensjö (kd)

Second hand fortsatt momsbefriad


kd670

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ideellt driven second hand-verksamhet i Sverige inte ska momsbeläggas.

Motivering

För ungefär ett år sedan valde EU-kommissionen att inleda ett överträdelseförfarande mot Sverige för att den svenska momslagen inte sägs följa EG:s momsdirektiv. I Sverige slipper nämligen ideella föreningar och registrerade trossamfund betala moms för sin välgörenhetshandel. Om detta skulle strida mot momsdirektivet bör Sverige agera för att direktivet förändras.

Den ideella second hand-verksamheten blomstrar i vårt land. På bara fyra år har omsättningen ökat med 50 procent och är nu uppe i över 600 miljoner kronor om året – pengar som plöjs ned i de olika hjälporganisationernas sociala arbete.

Enligt en studie utförd vid Stockholms universitet ger varje krona som omsätts i de ideellt drivna svenska second hand-butikerna en samhällsnytta värd 6,10 kronor. Det innebär att de 600 miljoner kronor som omsätts i alla butikerna totalt ger en samhällsnytta värd 3,3 miljarder kronor. Därför vore det mycket kontraproduktivt för samhället om lagstiftningen ändrades så att den ideella second hand-sektorn momsbeläggs.

Analysen om second hand-verksamhetens samhällsnyttiga värde baseras på omsättningen hos Myrorna, Röda Korset, Erikshjälpen, Stadsmissionen, Emmaus och Läkarmissionen år 2007, och är producerad inom ramen för en uppsats av Johan Oljeqvist vid Stockholms universitet.

Inom den ideella sektorn menar man att en 25-procentig moms skulle betyda att i princip all ideell second hand-verksamhet blir olönsam och troligen måste läggas ned. Störst i välgörenhetshandeln är Myrorna. De har sålt begagnade saker i över hundra år, och vinsten går till Frälsningsarmén. Liksom andra ideella verksamheter i Sverige betalar Myrorna inte någon moms och skälet är enkelt: de har inte några inköp att kvitta momsen mot. Att momsbelägga ideell second hand-verksamhet skulle innebära att staten tar pengar direkt från resultatet som annars skulle ha gått till välgörenhet.

Problemet är inte bara pengarna. Blir det moms kan det vara svårt att motivera dem som jobbar ideellt när 25 procent av deras insatser ska gå till statskassan. Det skulle också skapa en väldigt stor administration.

Även andra länder har undantag från momsdirektivet, varför det synes märkligt att Sverige här skulle behöva göra så stora ingrepp i samhällsekonomin och den ideella sektorn. Det är därför mycket angeläget att Sverige försvarar och i relation till EU driver att ideellt driven second hand-verksamhet inte ska momsbeläggas.

Stockholm den 1 oktober 2009

Mikael Oscarsson (kd)

Kjell Eldensjö (kd)