Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att se över betalningskrav mot enskilda medborgare.
När en faktura skall betalas, så beror villkoren mellan fakturautgivare och fakturamottagare på en särskild överenskommelse mellan parterna baserad på det regelverk som råder.
Om man har synpunkter på en faktura, ett betalningskrav eller motsvarande, så har man normalt möjlighet att begära rättelse och under tiden vilar fakturan tills parterna i bästa fall är överens, innan betalning sker.
Men när myndigheter eller motsvarande har betalningskrav på den enskilde, så är ofta kraven så mycket strängare.
”Även om Du anser att avgiften är felaktig, är Du skyldig att betala in den – Rättelse kan du begära efteråt” är en fras som kan möta den enskilde, då staten eller en myndighet har någon form av betalningskrav på en medborgare.
En normal tid för att betala en faktura eller motsvarande till ett företag är 30 dagar. Vid betalning till staten eller en myndighet är en betydligt kortare tid vanlig – 10 dagar är inte ovanligt. Det säger sig självt att under sommar- och semestertid, så kan dylika krav lätt leda till en missad inbetalning och därmed rendera både påminnelseavgift och dröjsmålsränta.
Angående dröjsmålsränta, så är det från företag vanligt med 50–100 kronor. Från staten har vi sett 500 kronor i samband med trängselskatten i Stockholm – oskäligt naturligtvis. Det är visserligen nu beslutat att den ska minska till ett skäligare belopp, men principfrågan kvarstår: Varför ska staten ta sig så mycket större rätt att ställa krav på den enskilde medborgaren?
Reglerna för hur ett företag ska uppträda i samband med betalningskrav mot en kund finns för att kunden ska få en rimlig möjlighet att betala i tid och få en förutsägbarhet i sin ekonomi. Ett rättvisekrav gentemot den enskilde medborgaren är att inte staten tar sig betydligt större friheter på området.
Regeringen bör se till att utreda möjligheterna att förbättra situationen för dem som staten har betalningskrav på. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.