Motion till riksdagen
2009/10:Sk299
av Jörgen Johansson (c)

3:12-reglerna och klyvningsregeln


c344

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en förlängning av den friperiod som gäller för den s.k. klyvningsregeln, som omfattas av de s.k. 3:12-reglerna.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av regelverket för de s.k. 3:12-reglerna.

Motivering

Småföretagen är viktiga för den svenska ekonomin. Det är hos de här företagen som vi kan stärka arbetslinjen på ett bättre sätt än i storföretagen i dagens samhälle. Därför är det nödvändigt att grundlägga en positiv attityd gentemot företagandet, att förenkla regelverket samtidigt som det måste bli mer lönsamt att våga ta steget att bli företagare. Ett konkret exempel på regeringens stimulans av företagandet var förändringen av 3:12-reglerna 2007, med retroaktiv verkan från 2006, så att skatten sänktes från 57 procent till 43 procent. Förändringen var dock tidsbegränsad och upphör vid årsskiftet 2009/10. Om inte friperioden förlängs så kommer beskattningen åter att höjas till 57 procent och därmed bli direkt skadlig för många företag i Sverige. 3:12-reglerna har blivit något av en följetong i relationen mellan regeringarna och näringslivet. Förändringar har skett till det bättre, och nuvarande bestämmelser är hyfsade men bör ändå ses över. Förmodligen bör nuvarande system helt slopas och en översyn av en framtida beskattningsform göras. Intill dess bör dagens regelverk bestå för att ge företagen rimliga planeringsförutsättningar. Det är ändå så att de små och medelstora företagen i Sverige allt mer framstår som ryggraden i vårt näringsliv. Det är alltså en sektor som bör stimuleras och utvecklas. Mot den bakgrunden bör den förändring av klyvningsregeln som infördes 2007, med retroaktivitet från 2006, bestå ytterligare ett år samt att regeringen under den tiden ser över hela regelverket för 3:12. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2009

Jörgen Johansson (c)