Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ändrade skatteregler för småföretagare.
Den som har en enskild firma uppmanas innan ens verksamhetsåret har startat att inlämna en preliminär inkomstdeklaration till skattemyndigheten om hur mycket inkomster som förväntas kommande år. Detta kan bara bli en mer eller mindre kvalificerad gissning av företagaren. Uppmaningen är främst ett bekymmer för de företag som har en ojämn inkomstfördelning under året.
Skattemyndigheten fördelar den förväntade inkomsten jämnt över året för att företagaren ska betala in skatt utifrån den förväntade eller uppskattade årsinkomsten. Om det rör sig om en verksamhet där huvuddelen av inkomsterna ligger i slutet av året ska företagaren ändå redan i januari–februari börja skatta för de inkomster som ännu inte kommit. Om företagaren får en tuff start på året kan således skatteinbetalningen bli oerhört svår att klara av.
Företagare med enskild firma borde ha samma inbetalningssystem som aktiebolag, där en inbetalning av skatt sker utifrån den lön som kan plockas ut varje månad. Enskilda företagare med aktiv verksamhet gör en momsredovisning och -inbetalning varje månad utifrån den försäljning de haft. På samma sätt borde man kunna göra med skatt på den lön man kan plocka ut.
Ett sådant system skulle innebära att en månad med låga inkomster betalas lite in i skatt och tvärtom den månad företagaren tjänar mer. Det ger företagaren möjlighet att överleva en besvärlig period och följer en logik i skatteinbetalningarna. Dessutom kan företagen ha en månad där en stor del av kostnaderna går till försäkringar. Inte heller detta tar dagens system hänsyn till.
Totalsumman för staten blir densamma, men det skapar en jämn ekonomisk rytm för småföretagen som inte lever med så stora ekonomiska reserver. Det ligger en logik i att varje månad betala skatt utifrån den lön som företaget har betalat ut.
En del nystartade företag kan stupa på dagens system eftersom de kan vara lite för optimistiska vad gäller den egna affärsidén. Detta kan innebära att småföretagen betalar in för mycket skatt när de startar sin verksamhet och därigenom sätter sig själva och sitt företag i en svår sits.
Det är inte rimligt att en viss företagsform ur skattesynpunkt behandlas på ett annat sätt än andra. Om företagarna inte har 100 000 kronor att sätta in i aktiekapital får de av någon anledning en annan form av skattebetalning. För att stimulera företagandet måste detta orimliga förhållande ändras. Vissa förhoppningar sätter jag nu till utredningen Ett enklare aktiebolag (dir. 2007:132) som överlämnade sitt slutbetänkande till regeringen den 15 april 2009. Betänkandet har skickats ut på remiss. Förhoppningsvis kan det leda till några förenklingar av regelverket.