Motion till riksdagen
2009/10:Sk274
av Lennart Pettersson (c)

Avdragsrätt för personvalskostnader


c401

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avdragsrätt för personvalskostnader.

Motivering

Det finns idag vissa möjligheter för vissa politiker att dra av kostnader för en personvalskampanj mot inkomstens förvärvande. Det gäller dock inte alla och detta är ett demokratiskt problem.

En ny kandidat till riksdagen, regionen/landstinget eller kommunfullmäktige har inte rätt att dra av kostnader för t.ex. en personvalskampanj eller för resekostnader i samband med en valrörelse, trots att kostnaderna bevisligen genererar en inkomst om man blir vald. Följaktligen har en ny kandidat som inte blir vald inte heller rätt att dra av sina kostnader i deklarationen eftersom det då definitivt inte finns någon inkomst att hänvisa till.

De ledamöter som ställer upp för omval kan däremot fullt ut nyttja denna rättighet, oberoende om de blir omvalda eller inte. Vad händer för övrigt om man inte blir invald men får andra uppdrag som ger inkomst? Detta är mig veterligen inte heller klarlagt men det skulle lösa sig med en ändrad lagstiftning.

Konsekvensen av detta blir att en ny kandidat inte har samma ekonomiska villkor som en sittande ledamot. Detta är djupt orättvist. Jag kan inte förstå varför staten via Skatteverket ska försvåra för nya kandidater att etablera sig i politiska församlingar. Staten ska istället skapa likvärdiga förutsättningar där varje valbar person ska ha samma villkor. Det är möjligt att det krävs ett särskilt regelverk för just politiker när det gäller avdragsrätten men låt så vara. Det finns inget viktigare än att värna och utveckla demokratin.

Vi får inte hamna i en situation där vi inte får någon omsättning på politiker på grund av felaktiga skatteregler. Vi ska inte heller genom lagstiftning och tillämpning av lagstiftning, ge enbart de välbeställda möjlighet att ställa upp i allmänna val.

Det ska också finnas en förutsägbarhet när man planerar en valrörelse. Det ska vara möjligt att inom en familj komma överens om vad det får kosta att göra en satsning inför ett val. Många har en marginalskatt på 50–55 % och det är klart att det är skillnad på att satsa t.ex. 25 000 kr eller 50 000 kr av egna pengar.

För att värna demokratin och ge förutsättningar för dem som inte har stora förmögenheter att ösa ur, är det rimligt att ge alla kandidater rätt att dra av sina kostnader i samband med valrörelsen. Detta ska då gälla oberoende av om man blir invald eller inte. Det ökar förutsättningarna för att fler ska våga satsa på att bli politiker och det är berikande för samhällsutvecklingen och därmed också för demokratin och detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 25 september 2009

Lennart Pettersson (c)