Motion till riksdagen
2009/10:Sk269
av Hans Wallmark (m)

SINK-skatten


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över SINK-skatten och om en omförhandling av dubbelbeskattningsavtalet med Spanien.

Motivering

I dagsläget kan det vara bortåt 400 000 svenska medborgare som bor utomlands på hel- eller deltid. Det kan handla om ungdomar som funnit ett intressant arbete, forskare som hittat en institution som erbjuder goda arbetsvillkor, företagare som har verksamhet i annat land eller pensionärer som sålt en bostad för att finna en annan. Alla dessa personer är en viktig länk utåt för Sverige och en tillgång för att få impulser om vad som händer i vår omvärld. Viktigt att komma ihåg är att det inte handlar om någon enhetlig grupp.

Sedan Sveriges EU-inträde har det blivit mycket lättare för svenskar att bo och verka i de olika europeiska länderna. Många krångliga regler som förhindrade fri rörlighet har undanröjts och detta märks också genom den ökade mängden svenskar utomlands. Dock finns det mycket kvar att göra för att alla som vill ska våga ta steget att flytta till ett annat EU-land.

För de många svenska pensionärer som bor i Spanien är tillämpningen av den så kallade SINK-skatten ett särskilt stort problem. Med många andra EU-länder, exempelvis Frankrike och Portugal, så finns idag skatteavtal som reglerar den dubbelbeskattning som SINK-skatten innebär. Så är dock inte fallet med Spanien. I många fall får den enskilde pensionären ligga ute med stora summor skatt innan han eller hon vid årets slut kan få sin skatt reglerad. Sverige skiljer sig från de andra nordiska länderna som väljer att låta i utlandet bosatta medborgare endast beskattas i ett land, nämligen där man vistas.

Svenska staten bör driva på för att få till stånd ett nytt skatteavtal med Spanien där man ser över SINK-skattens effekter. Målet måste vara en harmonisering där svenska pensionärer som bor i ett annat EU-land från svenskt håll beskattas likvärdigt oavsett vilket land han eller hon bor i. I vårt gemensamma Europa ska det vara enkelt att bo och verka. Rörligheten måste underlättas. Det nuvarande dubbelbeskattningsavtalet med Spanien är från 1976. Mycket har hänt, i båda länderna, sedan dess! Dagens regler innebär att svenska medborgare bosatta i annat EU-land behandlas olika!

Lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK-skatt) reglerar att svenskar i utlandet erlägger 25 procents källskatt för inkomster från Sverige. Vid redovisning av den spanska skatten till den svenska skattemyndigheten återbetalas den skatt som erlagts i Spanien. Detta system kallas ”omvänd kredit” och medför att man betalar skatt till två länder. Även om man efter ansökan får tillbaka den erlagda skatten i Spanien av den svenska skattemyndigheten måste den enskilde förskottera pengarna. Det kan vara privatekonomiskt väldigt kännbart att ligga ute med pengarna och besvärligt att på detta sätt ständigt tvingas ha myndighetskontakter i två länder.

Stockholm den 29 september 2009

Hans Wallmark (m)