Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda frågan om uttagsskatt på vindkraftskooperativ.
Den kooperativa idén – samarbeta för att lösa gemensamma behov och problem – är något som de absolut flesta tycker är bra och bör uppmuntras. Samarbete är viktigt både för att stärka samhällsgemenskapen och för att lösa enskilda uppgifter och behov.
I snart 100 år har avdragsrätt för återbäring, utan uttagsbeskattning, praktiserats i Sverige. Utifrån detta är det ett märkligt och besynnerligt ställningstagande som Skatteverket gjorde den 19 juni 2008. Där gjordes följande bedömning i fråga om huruvida kooperativa föreningars tillhandahållande av el till sina medlemmar till självkostnadspris, vilket understiger marknadspris, ska föranleda uttagsbeskattning hos föreningen:
Av 22 kap. 3 och 4 §§ IL framgår att uttagsbeskattning ska ske i de fall en skattskyldig överlåter en vara eller tjänst till ett pris som understiger marknadspriset om affärsmässiga skäl inte kan åberopas för denna prissättning. Sådana skäl kan inte anses föreligga. Prissättningen är i stället en följd av den intressegemenskap som föreligger mellan föreningen och dess medlemmar. Inte heller är de undantag från uttagsbeskattningen som anges i 22 kap. 9–13 §§ IL eller i 23 kap. IL tillämpliga i dessa fall. Uttagsbeskattning ska således ske.
Det betyder alltså att de ekonomiska föreningarna får skatta för skillnaden mellan det pris andelsägarna betalar och snittpriset på marknaden. Det kan innebära en prishöjning på 50 procent. Detta ställningstagande av Skatteverket motarbetar självklart människors samarbete och vilja att gemensamt lösa behov och problem. Ett företag eller en privatperson som har råd att investera i vindkraft behöver inte betala denna extraskatt, utan det är enbart andelsägare, d v s människors som vill samarbeta, som missgynnas.
Dessutom har beslutet en negativ påverkan på den småskaliga och lokalt förankrade energiproduktionen. ”Riksdagen bör stoppa den nya uttagsskatten på andelsägda vindkraftverk. – – – För statsbudgeten betyder det ytterst lite, men politiskt enormt mycket. Sverige har inte råd att avstå från folkligt stöd för hållbar utveckling och förnybar energi!” Så skrev regeringens vindkraftssamordnare i en debattartikel. Energimyndigheten skrev följande i en rapport: ”Skatteverkets ställningstagande har skapat en osäker och ogynnsam situation för gemensamt ägande av vindkraftsanläggningar. Det bör därför snarast göras en översyn av regelverket.”
Myndigheten efterlyste regelförändringar som främjar andelsägandet och varnade för att vindkraftsutbyggnaden i annat fall riskerar att ”minska i takten och acceptansen för vindkraften att minska så mycket att det riskerar att hindra en storskalig utbyggnad”.
Av de 2 TWh el som i dag kommer från vindkraft ägs 300 GWh av hushåll och bostadsrättsföreningar som köpt andelar i vindkraftverk runtom i landet. Vindkooperativen är på god väg att bli en folkrörelse, som producerar 10 procent av den svenska vindkraftselen.
Men helt avgörande för en fortsatt expansion är att uttagsskatten på el från vindkraftskooperativen tas bort.
Sammantaget så missgynnar uttagsskatt andelsägd vindkraft jämfört med helägd vindkraft. Om den ekonomiska nyttan av vindkraft endast tillfaller de stora elbolagen riskerar utbyggnaden av vindkraften att helt avstanna. Regeringen har aviserat ambitiösa mål för vindkraften, men nu hotar Skatteverkets tolkning av skattelagstiftningen denna utbyggnad.
En förutsättningslös utredning måste se över frågan. Skattelagstiftningen synes vara tolkningsbar eftersom uttagsbeskattning tidigare inte tillämpades. Vi har alltså att göra med hur skattelagstiftningen tillämpas, inte med vad lagens bokstav säger. Vidare så är i dag bostadsrättsföreningar undantagna från uttagsskatt. I sammanhanget bör vikten av stabila spelregler också framhållas. Det är olyckligt när Skatteverket plötsligt vill ändra spelreglerna när en rörelse, som den vindkraftskooperativa, utvecklats utifrån vissa skattemässiga villkor.