Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avskaffade fåmansbolagsregler och reformering av beskattningen av aktiva ägare till fåmansbolag.
Den som satsar mycket tid, tar stora risker och tar ansvar måste också få behålla mer när man lyckas. Och om det till om med för en företagare skulle bli mer på samma inkomst än vad en löntagare betalar är det fullt rimligt. Det måste råda en bättre balans mellan risk och vinst om fler ska ge sig in i ett riskfyllt entreprenörskap. I budgetpropositionen aviseras inom kort förslag till förbättringar av socialförsäkringsskyddet för den som driver enskild firma. Det är bra, och förbättrar balansen.
Aktiebolag är en mycket bra form för att driva företagsverksamhet. Under året förväntas förslag från regeringen om att underlätta för människor att driva aktiebolag, bland annat genom sänkt krav på aktiekapitalets storlek. Detta vore mycket bra.
De nuvarande fåmansbolagsreglerna är på väldigt många punkter bättre än de tidigare 3:12-reglerna, och sedan de infördes har flera förbättringar skett; även i årets budgetproposition finns ytterligare förbättringar. Det är bra. Men fortfarande återstår skevheter. Asymmetrierna är stora. Den effektiva skattesatsen varierar mellan 46,7 och 23,7 procent, en skillnad på 23 procentenheter.
Reglerna gynnar tydligt större fåmansbolag med många anställda på bekostnad av de mindre, växande och kapitalintensiva företagen, de innovativa företagen och ofta i tidigare skeden. Det är den senare kategorin som är viktigast att nu uppmuntra för en dynamisk tillväxt och god konkurrenskraft i en alltmer globaliserad värld. Det kunskapsintensiva, högriskerande, kapitalintensiva och växande entreprenörskapet måste få påtagligt bättre drivkrafter. Med årets förbättring blir situationen mer gynnsam för ägare till mindre företag. Snart är krånglet det enda som återstår. Det är en orimlig ordning att behålla ett så komplicerat regelverk för den lilla extra skatteinkomst för staten som de regler som kommer att gälla medför.
För att tydliggöra att större risk och ansvar bör kunna medföra större ekonomisk utdelning om man verkligen lyckas bör vi helt avskaffa de nuvarande särskilda fåmansbolagsreglerna. Dessa kan ersättas av någon form av spärrregel för att en viss del av inkomsten ska tas ut som inkomst av tjänst. En metod är en ”normallönemodell” där inkomster upp till gränsen för socialförsäkringsförmånerna inkomstbeskattas och resterande fullt ut kan beskattas som kapital bör istället införas. En annan, som föreslagits i Globaliseringsrådets kanslirapport, är att en bestämd procentsats tas ut som inkomst av tjänst. Där visas att om denna sätts till 30 procent så blir utfallet relativt likartat nuvarande regler, men förmånligare för växande och inte så personalintensiva företag. Dessutom är båda dessa förslag helt transparenta och krångelfria.
Regeringen aviserar i budgetpropositionen att beskattningen av företag ska utredas i en översyn. En sådan bör innefatta en reformering av beskattningen av aktiva ägare till fåmansbolag i enlighet med vad i motionen anförs.