Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i EU driva frågan om rätt för Sverige att införa en omsättningsgräns för momsskyldighet på 300 000 kr.
I december 2008 gavs regeringsrådet Lennart Hamberg i uppdrag att se över hur de svenska momsreglerna förhåller sig till EG-rätten och eventuellt lämna förslag till författningsändringar. Detta gjordes efter det att EU-kommisionen inlett ett s k fördragsbrottsförfarande mot Sverige och i två formella underrättelser hävdat att den svenska lagstiftningen inte står i överensstämmelse med EU:s momsdirektiv.
Idag är momsskyldigheten för allmännyttiga ideella föreningar kopplad till inkomstskattelagens bestämmelser om skattskyldighet. Ideella föreningar är inte momspliktiga för inkomster av näringsverksamhet de inte behöver betala inkomstskatt för. Det gäller bl a verksamhet som
är ett direkt led i främjandet av det ideella syftet eller har en naturlig anknytning till detta
av hävd utnyttjats som finansieringskälla för ideellt arbete
har inkomster från en egen fastighet som till mer än hälften används i föreningens ideella verksamhet.
Den Hambergska utredningen är inte klar, och den kommer lämna sitt betänkande först i slutet av oktober. Men det mesta talar för att dess förslag kommer att innebära att allmännyttiga ideella föreningar inlemmas i momssystemet för de flesta av sina verksamheter.
Regeringens direktiv till Hamberg förutser en sådan möjlighet och säger därför att utredningen i så fall ska föreslå vägar att kompensera föreningslivet, vilket är gott och väl. Men det huvudsakliga problemet här är inte ekonomiskt. Det är snarare så att tiotusentals ideellt arbetande kassörer utan någon egentlig ekonomisk eller bokföringsteknisk utbildning i små och medelstora föreningar tvingas till ett krångligt administrativt merarbete där risken för att de gör fel är stor. De redan stora svårigheterna att rekrytera kassörer, och andra förtroendevalda, till föreningarna kommer att öka avsevärt.
Det finns starka skäl att värna om det svenska föreningslivet. Utredningsdirektiven sammanfattar många av dem när de skriver att det ”har en stark folklig förankring och bidrar i hög grad till demokrati, välfärd, trygghet, hälsa och livskvalitet i det svenska samhället. Den utgör också stöd och komplement till den offentligt finansierade välfärden.” Den kan därför inte, som EU har en tendens att göra, likställas med kommersiell näringsverksamhet.
Ett sätt att förhindra att merparten av de allmännyttiga ideella föreningarna, i första hand de små och medelstora, slipper den administrativa börda momsskyldighet skulle innebära är att i förhandlingar med EU-kommissionen utverka ett undantag som gör det möjligt att sätta en tillräckligt hög nedre omsättningsgräns för föreningens näringsverksamhet. Sverige har redan en sådan godkänd gräns på 90 000 kronor, vilken dock måste bedömas som alldeles för låg. Italien har enligt uppgift nyligen lyckats få en gräns på motsvarande 300 000 kronor, ett belopp som endast större, och förmodligen huvudsakligen professionellt skötta, föreningar normalt kommer att överskrida.
Regeringen bör därför ges i uppdrag att gentemot EU-kommissionen driva frågan om rätten att i Sverige införa en nedre omsättningsgräns för intäkter från momspliktig verksamhet på 300 000 kr.