Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undersöka ett avskaffande av den statliga fastighetstaxeringen.
Dagens statliga fastighetstaxering har spelat ut sin roll.
Avsikten med taxeringen är att den ska motsvara 75 procent av det aktuella värdet på fastigheten. För att nå dit delas fastigheterna in i värderingsområden och alla fastighetsägare tvingas genomföra omfattande deklarationer av sina hus i syfte att Skatteverket ska få en så riktig bild som möjligt för att kunna fastställa ett taxeringsvärde.
Samtidigt finns otaliga exempel på absurda effekter av hur dagens system fungerar i verkligheten. Ett exempel är hämtat från Båstad i Skåne, där två likartade tomter i samma kvarter har taxeringsvärden på 2 364 000 kr respektive 1 200 000 kr. Den huvudsakliga förklaringen till skillnaden är att de trots sin närhet hamnat i olika värderingsområden. För varje utomstående är det helt uppenbart att fastigheterna är värda ungefär lika mycket.
Ett annat exempel på orimligheter är att bergvärme numera inte räknas in i underlaget för taxering. Det är förvisso förklarligt att man inte ska tvingas betala högre skatt om man har en miljövänlig uppvärmning på sitt hus, men då frångår man samtidigt att taxeringsvärdet ska spegla husets värde. Om vissa faktorer som påverkar värdet undantas men inte andra, får man en sned och osann bild av fastighetens faktiska värde.
När den absurda fastighetsskatten avskaffades 2008 så föll också till stor del behovet av en statlig fastighetstaxering, eftersom huvudsyftet är just att ge underlag till beskattning. Nackdelarna med taxeringssystemet är så många att det bör skrotas. Värderingarna slår fel, det föder ett osunt fuskande vid fastighetsdeklarationen, det är kostsamt att administrera och medför att ett enormt icke-värdeskapande arbete utförs. Dessutom underlättar det ett återinförande av den orimliga fastighetsskatten, vilket de tre vänsterpartierna vill.
I min hemkommun Nacka är det genomsnittliga taxeringsvärdet 3,3 miljoner kronor för radhus och villor. Vänsters förslag innebär höjd skatt med i genomsnitt 13 000 kr för en vanlig Nackafamilj. Likadant ser det ut runt om i landet där husen ligger i attraktiva lägen. Hotet om en ny skattechock för villaägarna är ett viktigt argument för att ta bort den statliga fastighetstaxeringen.
Jag är medveten om att taxeringsvärdena också påverkar andra verksamheter, t.ex. fastighetsvärdering och kreditgivning. Detta kan dock lösas på andra sätt utan statens inblandning. Den som vill ha en värdering av en fastighet bör också betala för den. Om bankerna tvingas ta ett större ansvar för sin kreditgivning och de värderingar som ligger till grund för denna, så minimerar man också risken för uppblåsta taxeringsvärden. Den som anser sig ha lägre värde på sin fastighet än taket för den nya fastighetsavgiften bör kunna låta värdera sin fastighet av särskilda värderingsmän.