Motion till riksdagen
2009/10:Sf398
av Margareta Cederfelt (m)

Livränta efter skada, ej efter ort eller kön


m1961

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Försäkringskassans beslut om arbetsskador ska utvärderas utifrån likabehandling avseende bostadsort och kön.

Motivering

En man i Västernorrland har sju gånger större sannolikhet att erhålla livränta på grund av arbetsrelaterad sjukdom än en kvinna från Gävleborg. Kön och bostadsort är betydelsefulla variabler som påverkar möjligheten att få en arbetsrelaterad sjukdom godkänd som underlag för livränta.

Det är dubbelt så svårt för kvinnor som för män att få sina arbetssjukdomar godkända av Försäkringskassan. Förra året beviljades 28 procent av männens ansökningar, vilket kan jämföras med 15 procent av kvinnornas ansökningar.

Enligt Försäkringskassans analyser är den främsta förklaringen till skillnaden att män och kvinnor arbetar inom olika yrken och verksamhetsområden. Inom de manliga yrkena finns större kunskap om arbetsmiljöfrågor, vilket gör det lättare att se sambandet mellan skada och arbete. Vidare finns det mer forskning som visar på sambandet mellan belastning och arbetsskador för mansdominerade branscher än för kvinnliga.

Faktorer av betydelse kan vara att män och kvinnor bemöts olika inom hälso- och sjukvården och att de får olika diagnoser. Kvinnors besvär beskrivs ofta som mer komplexa i sjukintygen, vilket gör det svårare att påvisa samband mellan besvär och arbete. Ytterligare en faktor av betydelse kan vara att Försäkringskassans bedömningar varierar beroende på geografi.

Försäkringskassan har genomfört utbildningsinsatser och en handledning har tagits fram för hur arbetsskadeärenden ska handläggas för att behandlas likvärdigt. Riksrevisionen har kritiserat Försäkringskassan för att ny forskning inte tillämpas i tillräcklig omfattning.

Även variabeln bostadsort har betydelse och påverkar bedömningen av arbetsskador. Under 2008 godkändes 37 procent av ansökningarna i Västernorrland, medan endast 15 procent godkändes i Gävleborgs län.

Sedan 2008 är handläggningen av arbetsskador koncentrerad till fem platser mot tidigare 21. Den förändrade organisationen kommer troligen att få genomslag i statistiken under 2009. För att verkligen följa upp att besluten är neutrala i förhållande till kön och bostadsort är det angeläget att utvärderingar genomförs under de kommande åren. I fall diskrepansen fortgår avseende variablerna kön och bostadsort för handläggning och beslut behöver åtgärder vidtas. Medborgarna har rätt att förvänta sig att Försäkringskassan arbetar utifrån evidensbaserad kunskap utifrån aktuell forskning, utan inverkan av subjektiva variabler.

Stockholm den 1 oktober 2009

Margareta Cederfelt (m)