Motion till riksdagen
2009/10:Sf386
av Rose-Marie Carlsson (s)

Rätt till rehabilitering


s14036

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över ansvaret för rehabilitering.

Motivering

Ett välfärdssamhälle kan inte acceptera ett arbetsliv som sliter ut människor. Därför är det förebyggande arbetsmiljöarbetet oerhört viktigt. Men trots höga ambitioner om en god arbetsmiljö kommer människor fortsatt att bli sjukskrivna. Därför är det nödvändigt att det finns ett väl fungerande system för rehabilitering.

Sedan 2007 har inte arbetsgivare ansvar att genomföra en rehabiliteringsutredning för en anställd som blir sjukskriven. Ansvaret vilar istället på Försäkringskassan. Arbetsgivaren ansvarar för den arbetslivsinriktade rehabilitering som är arbetsplatsinriktad. Det är dock välkänt att arbetsgivare i stor utsträckning på olika sätt försöker få kostnaderna att istället hamna på Försäkringskassan.

Rehabiliteringsprocessen kännetecknas ofta av oklarheter om vem som ska betala för rehabiliteringen. Det finns heller inga sanktioner mot arbetsgivare som inte uppfyller sitt rehabiliteringsansvar. Efter de två inledande sjuklöneveckorna finns det inte tillräckliga incitament för en arbetsgivare att anstränga sig. Kostnaden knuffas över på sjukförsäkringen, på staten.

Den stora gruppen långtidssjukskrivna vittnar om att det finns brister i rehabiliteringen. Enligt statistik från Försäkringskassan hade drygt två femtedelar av alla pågående sjukfall i juli 2008 pågått i ett år eller mer. I många fall är en lång sjukskrivning nödvändig, men det finns också skäl att anta att långa sjukskrivningar många gånger hade kunnat undvikas om rehabilitering påbörjats i tid.

Det är viktigt att se över hur vi kan utveckla ett system som ger en garanterad rätt till rehabilitering. Att enskilda individer ska ha likhet inför lagen måste vara ett rättmätigt krav att ställa. Ett rimligt antagande är även att aspekter av detaljhandelns utveckling bidragit till ökningen av butiksrån, men även förekomst av andra hotfulla och våldsamma situationer. Här kan till exempel nämnas de ökade öppettiderna, vilka gjort butiker mer tillgängliga som rånoffer både på senare kvällstider och även i viss mån nattetid. Jag anser att ansvaret för rehabiliteringen behöver se över.

Stockholm den 6 oktober 2009

Rose-Marie Carlsson (s)