Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över problematiken kring olika regelverk och lagar för dem som är s.k. gränsgångare – bor på ena sidan gränsen och exempelvis arbetar på den andra.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över problematiken som uppstår då man flyttar tillbaka till sitt hemland med avseende på socialförsäkringsfrågor, exempelvis sjukkassa, föräldraledighet och pension.
Fördelar men också svårigheter har under alla tider mött de medborgare som valt att bo och leva i Sverige och exempelvis verka i Danmark. Över tiden har olika överenskommelser gjort det lättare och även kommit att bli en uttalad och uppmuntrad livsföring. I takt med att EU förverkligats och utvecklats talas det allt mer om regionernas Europa. Människor kanske inte självklart och naturligt finner alla delar av sin tillvaro tillfredsställda inom en nations gränser. Därför har det över tiden kommit att bli allt fler som blir s.k. gränsgångare – personer som bor i en nation och studerar eller arbetar i en annan nation. Särskilt påtagligt är detta i Öresundsregionen.
Över tiden har man från regeringarnas sida arbetat aktivt för att med större eller mindre framgång försöka att överbrygga de hinder som fortfarande finns för att på ett enkelt och smidigt sätt kunna leva som gränsgångare. Dock finns fortfarande många problemställningar som ännu inte har lösts ut. Problem uppstår särskilt inom socialförsäkringsområdet men även inom arbetsmarknadsförsäkringen. Inte sällan kommer personer i kläm mellan de olika systemen, och att lösa deras situation är mycket svårt när lagar och regelverk är tydliga men olika.
Det finns också de svenskar som väljer att bosätta sig i exempelvis ett grannland. Så länge de bor och verkar där lyder de under respektive lands lagstiftning och regler. Inte sällan uppstår dock problem när vederbörande flyttar hem av något skäl ex graviditet, arbetslöshet (och man blivit utförsäkrad), blir pensionerad eller man blivit långvarit sjuk (då får man inte ta med sig sin SIG till Sverige).
Det är angeläget att dessa frågeställningar belyses och att man aktivt arbetar för att lösa problemen för dessa personer som kommer i kläm mellan olika länders lagar.