Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över systemet kring sjukpenninggrundande inkomst, så att lagstiftningen ändras så att det blir möjligt att studera utan studiemedel och samtidigt behålla sin SGI från tidigare inkomster.
Reglerna om att en persons sjukpenninggrundande inkomst (SGI) kan skyddas vid studier med studiemedel infördes 1986. Det är i mångt och mycket en rent administrativ regel. För att kunna skydda SGI:n behöver Försäkringskassan veta om en person studerar eller inte. Det tar man reda på genom att kontrollera om personen får studiemedel från CSN. Det finns i dagsläget inget annat sätt att kontrollera studier på. Följden blir dock att den som inte tar studiemedel inte heller kan få sin SGI skyddad.
Detta får orättvisa konsekvenser; en person som under flera år varit aktiv och arbetat och byggt upp sin SGI får alltså inte tillgodoräkna sig den när han eller hon börjar studera utan studiemedel. Man måste alltså ta ut studiebidrag för att kunna skydda sin SGI. Detta innebär att de studenter som varit duktiga och sparat ihop pengar för att kunna studera utan att ta studiebidrag inte belönas för sitt hårda arbete utan straffas genom att bli av med sin SGI. Detta skickar en felaktig signal från samhället om att det inte lönar sig att göra rätt för sig.
Frågan om att ändra denna regel har varit uppe flera gånger, senast i den studiesociala kommittén som har tittat på studenters ekonomiska situation och som lämnade sitt slutbetänkande i mars i år.
Systemet borde ändras så att det blir en mer flexibel och mjukare syn på möjligheten att tillgodoräkna sig och behålla sin SGI. Det måste gå att samordna myndigheternas system bättre, så att man kan se utifall människor studerar utan att gå igenom vilka som sökt bidrag för studier.