Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över familjeförmånerna ur ett helhetsperspektiv för att skapa största möjliga valfrihet, flexibilitet och rättvisa för dagens barnfamiljer.
De ekonomiska stöd som riktar sig till barnfamiljer består dels av transfereringar – exempelvis barnbidrag och föräldrapenning, dels av subventionerade tjänster – exempelvis kommunal barnomsorg, mödra- och barnasjukvård och tandvård. Det finns mycket i den existerande politiken som är bra.
Samtidigt anser jag att familjepolitiken måste förändras i riktning mot mer valfrihet och att den måste få en fördelningspolitiskt bättre profil. Dessa två saker hänger ihop. För välbärgade är svensk familjepolitik inget större bekymmer, de har råd att välja. Det är betydligt kärvare för familjer med låga inkomster, för dem är möjligheterna att välja starkt begränsade. Det vill jag ändra på.
Det finns därför anledning att se över hur de olika familjeförmånerna samverkar för att skapa största möjliga valfrihet, flexibilitet och rättvisa. Jag vill att det tillsätts en statlig utredning som ser över de befintliga familjeförmånerna ur ett helhetsperspektiv. Även nya typer av familjeförmåner ska prövas. Vägledande för hela utredningen bör vara bl.a. följande familjepolitiska mål:
Ge trygghet inför och under graviditet, förlossning och föräldraskap.
Stödja familjer att hålla samman.
Stärka familjens roll och ansvar; offentlig sektor ska stödja inte styra.
Stödja föräldrar vid en separation, för barnets bästa.
Skapa reella möjligheter till mer tid med barnen för båda föräldrarna.
Skapa valfrihet mellan olika typer av barnomsorg och skolformer.
Värna familjer med låga inkomster samt ensamstående föräldrar.
De ekonomiska stöden fördelas rättvist mellan olika familjer.
Skapa förutsättningar för familjebildning även för dem som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden.