Motion till riksdagen
2009/10:Sf361
av Marie Nordén m.fl. (s)

Jämlik behandling av föräldrar till dödfödda barn


s38051

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över de försäkringsregler som gäller när ett barn har dött i samband med förlossning.

Motivering

En graviditet är oftast full av förväntan på det nya barnet som skall komma. Att barn är sjuka eller dör i samband med förlossning är ovanligt med dagens förebyggande vård.

Det gör att det är få föräldrar som tar med i beräkningen att någonting kan gå fel, att barnet kan dö. Men varje år föds det mellan 300 och 350 dödfödda barn i Sverige utan att dödsorsaken anges. Andelen dödfödda barn (barn som dör före eller under förlossningen) har minskat från 7 per 1 000 födda barn år 1973 till 3 per 1 000 födda barn 2006. 2006 föddes drygt 106 000 barn i Sverige (Socialstyrelsen).

Att förlora sitt barn är det värsta en förälder kan vara med om och behovet av ett långvarigt stöd är stort hos dessa föräldrapar. Vid förlusten av ett litet barn eller födsel av dödfött barn, har mamman rätt till minst en månads föräldrapenning. Pappan har inte samma rättighet utan hänvisas till sjukskrivning. Många fäder vittnar om att de inte blir respekterade för sin egen sorg utan sjukskrivs för att vara ett stöd för sin partner. Sorg är ingen sjukdom, men att mista ett barn är ett trauma och ett tillstånd som yttrar sig på olika sätt. Det är också ett tillstånd som yttrar sig väldigt individuellt. Därför är det viktigt att föräldrarna ses som separata individer. Att föräldrar som precis förlorat ett barn ska tvingas lägga energi på att behöva strida med myndigheter om att de mår dåligt och behöver tid för att bearbeta sin sorg är naturligtvis inte acceptabelt.

Självklart har mamman till ett dödfött barn samma hormonomställning i kroppen, som en mamma med levande barn. Därför är det helt rätt att mamman får en månad att kroppsligen återhämta sig. Men även om fadern inte har en kroppslig hormonomställning att bearbeta finns en hel del att fundera på och ta hand om rent praktiskt. Det finns också anledning att tro att mamman och fadern har stort stöd av varandra i processen att bearbeta det som hänt, vilket underlättas om båda två får tid till det. Mot den bakgrunden bör försäkringsreglerna i dessa sammanhang ses över.

Riksdagen bör därför ge regeringen till känna som sin mening att båda föräldrarna ska ges möjlighet att tillsammans bearbeta sorgen efter ett dödfött barn.

Stockholm den 1 oktober 2009

Marie Nordén (s)

Berit Andnor (s)

Gunnar Sandberg (s)