Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetsgivarnas rehabiliteringsansvar.
Många sjukskrivna är i behov av rehabilitering för att kunna komma tillbaka till arbetet och produktionen. Då är regeringens politik att frigöra arbetsgivarna från rehabiliteringsansvar och utredningskrav förödande. Tillsammans med den så kallade rehabiliteringskedjan kan vi redan nu se att många människor far illa på grund av sämre ersättningsnivåer och i slutändan riskerar de att bli utförsäkrade och hänvisade till socialbidrag.
Arbetsgivarnas rehabiliteringsansvar för sin personal upphörde den 1 juli 2007. Då upphörde också kravet på arbetsgivarna att göra rehabiliteringsutredningar. Nu ska istället försäkringskassan ringa till arbetsgivaren och ställa frågor om den sjukskrivna, eller kalla till ett avstämningsmöte. Detta är ett steg tillbaka för att få bukt med dålig arbetsmiljö. Arbetsgivarnas ansvar urholkas och strävan mot den goda arbetsplatsen undergrävs.
Risken är också uppenbar att ansvaret för den enskildes rehabilitering läggs ut på flera händer. Det blir ingen som tar ansvar. Den enskilda människan ”ramlar mellan stolarna”.
Arbetsgivarna borde istället utkrävas ett större ansvar vid rehabiliteringsarbetet. Detta är viktigt för att ge arbetsgivarna extra drivkrafter att minimera skador orsakade av en dålig arbetsmiljö. Därför borde arbetsgivarna åter ha huvudansvaret för sin personals rehabilitering.