Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett sammanhållet program för att motverka barnfattigdom i Sverige.
I Sverige beräknas ca 250 000 barn växa upp i fattiga familjer och enligt regeringens budgetproposition kommer denna typ av låginkomstfamiljer att öka kraftigt under mandatperioden. Det handlar om familjer som saknar marginaler att klara mer än det allra nödvändigaste.
I en undersökning från Majblomman säger åtta procent av föräldrarna med barn i grundskolan att det under det senaste året har hänt att man själv och barnet eller barnen inte haft råd med ett mål varm mat. Det betyder alltså att cirka 80 000 barn mellan 7 år och 15 år har föräldrar som minst en gång det senaste året inte haft råd med ett mål varm mat. Andelen barn i hushåll med ekonomiskt bistånd har ökat mellan 2008 och 2009.
Beskrivningen ovan är givetvis inte värdig ett välfärdssamhälle och det krävs insatser för att förändra politiken så att fattigdomen i Sverige kan börja minska. Det krävs en lång rad insatser. Jobbpolitiken måste förbättras, inkomststöd av olika slag måste garanteras på tillräcklig nivå och bostadssituationen stärkas. Insatser i förskola och fritids måste lyftas fram och vårdnadsbidraget avskaffas mm.
Med anledning av den stora och ökande fattigdomen bland barn bör riksdagen kräva att regeringen återkommer med ett sammanhållet program för insatser som kan komma tillrätta med barnfattigdomen i Sverige.