Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av gränsproblematiken för pendlare i Öresundsregionen.
Öresundsregionen är Nordens största och mest tätbefolkade region, både sett till befolkningsmängd och till antal människor på arbetsmarknaden. Här bor 3,5 miljoner invånare och regionen svarar för mer än en fjärdedel av Sveriges och Danmarks samlade BNP. I Öresundsregionen finns också tolv universitet med sammanlagt 150 000 studenter. Öresundsregionen är en enda stor marknadsplats, Nordens största, med ett fantastiskt utbud inom arbetsmarknad, företagande, utbildning, kultur och natur. Samtidigt är det ett faktum att en nationsgräns löper rakt igenom regionen och delar den i en svensk och en dansk del på vardera sidan om Öresund. Under lång tid betydde gränsen att kontakten och rörligheten över sundet var begränsad.
På senare tid har detta alltmer kommit att ändras, inte minst till följd av Öresundsbron som invigdes 2000. Bron har medfört att antalet pendlare över sundet har mångdubblats. Dagligen beräknas 35 000 resande ta sig över sundet med tåg, bil eller färja. 2008 bosatte sig 3 000 danskar i Skåne och 2 000 svenskar bosatte sig i Danmark. Samma år fick 6 000 svenskar ett nytt jobb i Danmark.
På båda sidor av sundet ökar insikten om de fantastiska möjligheter som finns när vi betraktar regionen som en samlad enhet, i stället för som separata delar av två olika länder. Fler och fler tänker bort nationsgränsen. Nationsgränsen är dock inte oproblematisk. Olika regelverk på båda sidor av sundet försvårar fortfarande integrationen och rörligheten, vilket i sin tur medför att tillväxten blir lägre än vad den borde vara. Öresundsregionen har förutsättningar att vara en ännu starkare tillväxtmotor än den redan är. Det är dags att se över gränsproblematiken.