Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn enligt uppställning:
Vänsterpartiet föreslår att en individualisering av föräldraförsäkringen ska genomföras 2010 och anvisar 1,2 miljarder kronor för detta. Detta är en nödvändig reform för att ge barn tillgång till båda sina föräldrar och för att bryta den ordning på arbetsmarknaden som diskriminerar kvinnor, fördelningen mellan betalt och obetalt arbete och den föreställning om vilket ansvar kvinnor respektive män har i förhållande till sina barn. För att stärka de ekonomiska villkoren för ensamstående föräldrar föreslår vi en höjning av underhållsstödet med 200 kronor och att det samtidigt värdesäkras genom att knytas till prisbasbeloppet. Vi avvisar de stora besparingarna regeringen gör på föräldraförsäkringen och anvisar medel för att återställa taket för havandeskapspenning och tillfällig föräldrapenning från 7,5 till 10 basbelopp. Dessutom anvisar vi medel för att återställa ersättningsnivåerna för alla föräldralediga till 80 procent genom att avvisa den beräkningsgrund regeringen infört för SGI. Vi anvisar också medel så att personer över 28 år utan barn ska vara berättigade till bostadsbidrag.
Vänsterpartiet föreslår att en individualisering av föräldraförsäkringen ska genomföras 2010. Detta är en nödvändig reform för att ge barn tillgång till båda sina föräldrar, bryta diskrimineringen av kvinnor i arbetslivet samt tydliggöra att kvinnor och män har lika stort ansvar för sina barn. Eftersom män har högre inkomster än kvinnor och i dag endast nyttjar 20 procent av dagarna med föräldrapenning skulle en individualisering av föräldraförsäkringen medföra ökade utgifter. Vi föreslår därför en ökning av anslaget med 1 200 miljoner kronor. Vi avvisar regeringens s.k. jämställdhetsbonus och därmed de minskade skatteintäkter som följer av reformen.
Regeringen har sänkt taket för havandeskapspenning och tillfällig föräldrapenning från 10 till 7,5 basbelopp samt ersättningsnivån för alla föräldralediga från 80 till 77,6 procent genom att införa beräkningsgrunden SGIx0,97. Vänsterpartiet avvisar dessa försämringar eftersom de urholkar enskilda individers inkomsttrygghet, ökar den ekonomiska utsattheten bland barnfamiljer och urholkar den generella välfärden. Därför föreslår vi att beräkningsgrunden återställs även för dessa ärendeslag och föreslår en ökning av anslaget med 1 300 miljoner kronor 2009, 1 400 miljoner kronor 2010 och 1 500 miljoner kronor 2011.
Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget 1:2 Föräldraförsäkring med 2 500 miljoner kronor 2010 jämfört med regeringens förslag.
Genom de regeländringar som gjordes av underhållsstödet 1994 blev ersättningsnivån beroende av regeringsbeslut för att höjas. Därefter låg stödet oförändrat på samma nivå fram till den höjning på 100 kronor som genomfördes i och med budgetpropositionen för 2005. Stödets värde har därmed urholkats kraftigt. För att stärka de ekonomiska villkoren för ensamstående föräldrar föreslår Vänsterpartiet en höjning av underhållsstödet 2010 med 200 kronor per månad och att det samtidigt värdesäkras genom att knytas till prisbasbeloppet. I detta syfte ökar vi anslaget med 400 miljoner kronor 2010, 500 miljoner kronor 2011 och 500 miljoner kronor 2012.
Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget 1:3 Underhållsstöd med 400 miljoner kronor 2010 jämfört med regeringens förslag.
I budgetpropositionen för 2008 föreslog regeringen ett nytt mål för bostadsbidragen, där den familjepolitiska inriktningen förtydligas. Tvärtemot regeringen anser Vänsterpartiet att bostadsbidragens roll som en del av bostadspolitiken bör förstärkas och att ett nytt mer preciserat mål som endast förhåller sig till de bostadspolitiska målen ska införas. Ytterligare en markering från regeringen om att bostadsbidragen går mot att bli ett rent familjepolitiskt verktyg utan någon koppling till bostadspolitiken är att anslaget fr.o.m. 2008 har flyttats från utgiftsområde 18 till utgiftsområde 12 (ekonomisk familjepolitik). Vänsterpartiet anser att bostadsbidraget borde återföras till utgiftsområde 18.
I regeringens nya mål för bostadsbidragen betonas endast barnfamiljer, något som Vänsterpartiet ställer sig negativt till eftersom vi vill att fler grupper ska omfattas av bidraget än vad dagens regler medger. Vi föreslår därför att den regel som i dag hindrar alla ensamstående utan barn över 28 år att söka bostadsbidrag tas bort den 1 juli 2010. Detta är inte minst viktigt för ”äldre” studenter, men även för exempelvis hemlösas möjlighet att återinträda på den reguljära bostadsmarknaden, något som Hemlösekommittén lyfte fram i sitt slutbetänkande. Om man räknar med att de äldre skulle ha samma benägenhet att söka som de yngre skulle kostnaden för denna reform uppgå till 100 miljoner kronor 2010. Vi avsätter därefter 200 miljoner kronor per år för att möjliggöra att fler kan få bostadsbidrag.
Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget 1:8 Bostadsbidrag med 100 miljoner kronor 2010 jämfört med regeringens förslag.