Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över Försäkringskassans regler för vårdbidrag och merkostnader.
I Sverige har vi ett högkostnadsskydd för förskriven medicin, vilket innebär att man betalar högst 1 800 kronor under ett år för mediciner som ingår i högkostnadsskyddet. Överstigande kostnader betalar landstinget. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) heter den myndighet som bestämmer vilka mediciner som omfattas av högkostnadsskyddet.
De allra flesta mediciner på recept ingår men inte alla. De mediciner som kräver licens från Läkemedelsverket gör det exempelvis inte. Detta kan drabba bland annat barn med särskilda handikapp. Då det inte sällan handlar om mycket dyra mediciner så blir familjeekonomin hårt prövad.
Tidigare har dessa grupper kunnat ansöka om så kallad merkostnad i samband med ansökan om vårdbidrag hos Försäkringskassan. Nu har dock reglerna ändrats så att mediciner som står utanför högkostnadsskyddet inte längre ger merkostnadsersättning från Försäkringskassan.
Jag anser detta vara djupt olyckligt. Som det är nu så kan en ensamstående med ett handikappat barn hamna i en ekonomiskt mycket svår sits. Att kunna köpa mediciner får inte vara en klassfråga. Därför anser jag att Försäkringskassans regler för vårdbidrag och merkostnader bör ses över.