Motion till riksdagen
2009/10:Sf302
av Hillevi Engström (m)

Delat barnbidrag


m1808

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av delat barnbidrag.

Motivering

Den övervägande majoriteten i Sverige är idag överens om att vi ska ha ett så jämställt samhälle som möjligt. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Av detta följer att de stöd och utbetalningar som staten administrerar bör fördelas lika i de sammanhang där till exempel föräldrar är mottagarna. Den praxis staten använder sig av vid sin myndighetsutövning har ett stort signalvärde.

Ett område där det finns en obalans är utbetalningar av barnbidrag. Idag betalas 96 % av alla barnbidrag ut till mammorna. Systemet skapades på 1940-talet och är inte relevant för dagens samhälle. När det etablerades att mamman skulle vara mottagare av barnbidraget var det säkerligen en progressiv reform som gav ekonomiskt ansvar till kvinnan i familjen. Idag har utvecklingen sprungit ifrån denna praxis. I det moderna jämställda samhället känns systemet snarast passé.

Fram till 2006 gick hela barnbidraget per automatik till mamman, men en ändring i lagstiftningen medför att par med gemensam vårdnad nu kan välja vilken förälder som ska ta emot bidraget. Om inte ett aktivt val görs, av föräldrarna gemensamt, tillfaller barnbidraget mamman. Ändringen i lagstiftningen har inte haft någon större effekt eftersom väldigt få har utnyttjat möjligheten att dela bidraget.

Det vore bättre att staten redan från början betalde ut bidraget delat till båda föräldrarna. Att ändra lagstiftningen på detta sätt skulle jämställa föräldrarna och skicka en positiv signal att båda föräldrarna är lika viktiga när det gäller ansvaret för barnet. Detta är inte fråga om att staten ska styra människors liv, utan bara en naturlig anpassning av utbetalningssystemen till hur ett modernt jämställt samhälle fungerar.

Vidare skulle även ett delat barnbidrag underlätta situationen om föräldrarna skulle separera. I denna situation kan man dock tänka sig att problem skulle kunna uppstå om endera föräldern skulle ha det huvudsakliga boendeansvaret och därmed bära huvuddelen av kostnaderna för barnet. Detta skulle kunna lösas genom att den förälder som inte har boendeansvar skulle ha en skyldighet att se till att barnbidraget kommer barnet till del.

Det är inte rimligt att staten gör skillnad på föräldrarna på det sätt som idag sker inom barnbidragssystemet. Därför bör regeringen ändra på lagstiftningen när det gäller utbetalning av barnbidraget och införa delat barnbidrag.

Stockholm den 2 oktober 2009

Hillevi Engström (m)