Motion till riksdagen
2009/10:Sf292
av Jörgen Johansson och Annika Qarlsson (c)

Barnbidrag efter behov


c319

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av barnbidraget i syfte att tilldelning i större utsträckning ska ske efter behov.

Motivering

Alla människors lika rätt är en grundläggande värdering i samhället. Det synsättet bör även prägla bidrag i samhället så att orättvisor inte byggs in i rådande system. Barnbidraget, som har ett ursprung i en motion från Centerpartiet på 40-talet, har av tradition delats ut lika till alla. Skälet för att inte behovsrelatera bidraget har varit administrativa problem. Idag finns inte sådana hinder.

Många välbeställda föräldrar samlar under barnets uppväxt ett ansenligt kapital på barnets bankbok för att stötta barnets högre utbildning. Mindre välbeställda familjer och deras barn har att uppta lån för att klara erforderlig utbildning. Förutsättningarna är alltså redan i utgångsläget olika, vilket lägger grunden för en social klyvning – vilket inte varit och är tanken med barnbidraget. En generell höjning av barnbidraget kan vara motiverad om samhället omfördelar kostnader så att barnfamiljerna inte drabbas negativt.

Att skaffa barn är ett samhällsåtagande och bör premieras. Därför har det generella barnbidraget ett berättigande, till viss del. Behovet kan dock se annorlunda ut. Hur man utformar bidraget kan ske på olika sätt. En modell är att utforma bidraget med en generell del lika för alla och en behovsprövad del. Förslagsvis bör fördelningen mellan grupperna vara 50–50. En annan modell kan vara att barnbidraget beskattas, vilket gör att den med höga inkomster får högre beskattning och därmed lägre bidrag och den med låga inkomster får ett högre bidrag. Ett sådant förslag måste kombineras med en höjning av bidragsnivån så att snittet blir oberoende i förhållande till beskattningen. De system som finns idag torde kunna anpassas utan någon större kostnad. Målsättningen om att barnbidraget ska nå rätt målgrupp gäller för båda modellerna. Vilken modell som framstår som den bästa bör dock utredas vidare. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2009

Jörgen Johansson (c)

Annika Qarlsson (c)