Motion till riksdagen
2009/10:Sf280
av Marina Pettersson (s)

Barns tillgångar och nivån på bostadsbidraget


s38016

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över om barns tillgångar verkligen ska påverka nivån på en familjs bostadsbidrag.

Motivering

När Försäkringskassan beräknar bostadsbidragets storlek för en bidragsberättigad familj, tar man också hänsyn till barnens eventuella inkomster och förmögenheter. I inkomstberäkningen tar Försäkringskassan med 15 procent av alla familjemedlemmars förmögenheter som överstiger 100 000 kr. Förmögenheter under 100 000 kr räknas inte med. I de fall där den ene vårdnadshavaren är avliden och barnen har ärvt pengar från den avlidne föräldern, kan resultatet bli att den kvarlevande föräldern påförs inkomster med flera hundra tusen kronor, trots att barnens pengar inte får användas till hyra för familjen. Pengarna skyddas av överförmyndaren till dess att barnen fyllt 18 år.

De som drabbas av dessa regler är ofta ensamstående kvinnor som genom beräkningsreglerna kommer upp i en inkomst som gör att bostadsbidraget sjunker eller uteblir, trots att det inte finns några pengar tillgängliga för familjens behov. Dessa bidragsregler utgör en stor orättvisa och kan i värsta fall drabba familjer där den kvarlevande föräldern studerar eller befinner sig i en situation där hushållets övriga inkomster är mycket små.

Ett exempel på hur en familj kan drabbas är när föräldrarna har separerat före den ene förälderns bortgång och där barnet ärvt hus eller annan förmögenhet som betingat flera miljoner i värde vid försäljning. Den kvarlevande föräldern som är studerande och utan arbetsinkomst, får i beräkningsunderlaget för bostadsbidraget en familjeinkomst på över 300 000 kr.

Stockholm den 1 oktober 2009

Marina Pettersson (s)