Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för ett näringsklimat med lägre arbetsgivaravgifter för små företag.
Allt fler av svenska småföretagare upplever nu att de tas på allvar. Attitydförändringen är tydlig, vilket är mycket glädjande. Entreprenörer och småföretagare är viktiga för landet och bör tas på större allvar. Alliansregeringen är aktiv i denna process och förhoppningen är att denna utveckling skall förstärkas. Politiken bör genomsyras av en arbetslinje där småföretagarna givetvis är en vital komponent.
Höstens budgetproposition innehåller ett helt nytt trygghetssystem för företagare. Det är ett stort steg framåt som gör det attraktivare att driva företag. Förhoppningsvis vågar fler nu ta steget från anställning till företagande. Ambitionen att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden ligger fast.
Det är dock fortfarande mer än hälften av småföretagen som inte kan tänka sig att anställa, och det måste därför bli lättare att växa och anställa. Det är sjuklöneansvaret och den höga nivån på arbetsgivaravgiften som enligt undersökningar hindrar de allra flesta småföretagare med 0–9 anställda att växa. Ett steg i rätt riktning är att sjuklöneansvaret har mildrats med ett högkostnadsskydd i sjukförsäkringen i regeringens nya reformpaket.
Egenavgifterna kommer visserligen nu också att sänkas men det påverkar knappast viljan att anställa. Arbetsgivaravgiften är en hög tröskel.
Regeringen bör därför på sikt se över nivån relaterad till arbetsgivaravgifter på lönesummor upp till 1 miljon kronor. Det skulle både kunna rädda och skapa fler jobb i Sverige.