Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda vårdnadshavares rätt till tillfällig föräldrapenning för kontaktdagar i grundskolan.
Skolan får ofta i samhällsdebatten stå till svars för hur den klarar många andra uppgifter, alltifrån att se till att barnen äter frukost, går till sängs i tid, förstår vikten av att kunna fungera i ett socialt sammanhang m.m. Skolan har ett stort och viktigt ansvar för barnen, men ytterst är barnen föräldrarnas ansvar. För att samspelet hem och skola ska fungera är en nära kontakt mellan föräldrar, lärare och barn av stor vikt. Ett 15 minuters ”utvecklingssamtal” med barn, förälder och lärare per termin, eller skolår, räcker inte för att skapa en verklig kontakt.
Vissa barn är lyckligt lottade att ha föräldrar som utan ekonomiska problem kan ”ta en dag ledigt” för att besöka skolan. Andra barn har föräldrar som inte har ekonomiskt utrymme för en sådan dag. Att ge alla föräldrar en reell möjlighet att vara tillsammans med sitt barn en skoldag då och då skulle gagna både barnet, föräldrarna, skolpersonalen och skolmiljön.
Före den 1 juli 1995 hade föräldrar till barn mellan fyra och tolv år rätt till tillfällig föräldrapenning i form av två kontaktdagar per barn och år. Dagarna kunde utnyttjas i samband med föräldrautbildning, besök i barnets förskola, skola eller fritidshemsverksamhet. Rätten till kontaktdagar avskaffades som ett led i saneringen av statens finanser för att återinföras igen i en något annorlunda form fr.o.m. den 1 juli 2001. Den 1 juli 2003 avskaffades kontaktdagarna återigen, denna gång för att ”begränsa utgiftsökningarna”.
Föräldraförsäkringsutredningen (SOU 2005:73) lämnade ett antal förslag till regeländringar, bl.a. om att en förälder till barn som har fyllt fyra men inte tio år ska ha rätt till tillfällig föräldrapenning för två dagar per förälder och år, s.k. barndagar.
Utskottet har tidigare resonerat att ”avsikten med föräldraförsäkringen är att den ska vara ett stöd för föräldrar till de yngsta barnen (upp till åtta år), dvs. när barnets kontakt- och omvårdnadsbehov är som störst.” Sannolikt är behovet större än så, och därför bör man utreda hur man på bästa sätt kan skapa ett utökat, flexibelt sätt för vårdnadshavares möjlighet till kontaktdagar under hela grundskolan.