Motion till riksdagen
2009/10:Sf207
av Bodil Ceballos m.fl. (mp)

Gröna förslag för lagliga vägar in i EU


mp832

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om stipendier till studenter från utvecklingsländer.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om asylviseringar.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta arbetsförmedlingar i tredjeland.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att reformera Dublinförordningen.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa transportörsansvaret.

1 Yrkande 1 hänvisat till UbU.

Inledning

I takt med att klimatförändringarna gör fler områden i världen obeboeliga och osäkra kommer antalet flyktingar och migranter att öka. För asylsökande är det redan idag ett högriskprojekt att ta sig till Europeiska unionen för att söka asyl. I och med införandet av visumtvång, transportörsansvar, Dublinbestämmelser och Frontexstyrkor har EU konsekvent tvingat människor att ta allt större risker i försöken att söka sig till EU. Det finns helt enkelt inga andra realistiska alternativ idag än att vända sig till flyktingsmugglare. 2008 dog uppemot 9000 asylsökande innan de kommit fram.

EU har en åldrande befolkning och behovet av invandring har kanske aldrig varit större. Men det saknas fortfarande lagliga vägar in i EU för många av världens människor som vill eller behöver komma hit.

För en ökad arbetskraftsinvandring har några initiativ lyfts upp på EU-nivån i närtid, men de ligger inte i närheten av de nivåer som krävs för EU:s behov av arbetskraft. Dessutom riskerar de i sin nuvarande utformning ofta leda till så kallad brain drain, det vill säga att bara en välutbildad klass lämnar utvecklingsländerna och att utvecklingen därmed riskerar stanna av i ursprungslandet.

De kommande åren ska hela EU:s asyl- och migrationspolitik sys ihop. Det riskerar att göra asylpolitiken än mer restriktiv än idag. Miljöpartiet de gröna och den gröna gruppen i EU-parlamentet vill arbeta för att skapa fler lagliga vägar in i EU. Vi vill också att länder ska få kunna bedriva en mer generös asylpolitik ifall de vill.

Den gröna visionen är ett fritt Europa och en fri värld där människor får bosätta sig där de vill. Med lagliga vägar in i EU kan vi med all säkerhet rädda tusentals liv, och vi slår samtidigt undan marknaden för de människosmugglare som skor sig på migranternas utsatta situation. Med kreativitet och ett varmt hjärta tror vi att en ny migrationspolitik är möjlig.

Även om världen just nu befinner sig i en djup ekonomisk svacka och att detta till stor del lett till att många migranter i EU förlorat sina arbeten och till att färre i dagsläget söker sig till oss för att arbeta så kommer den svackan inte att vara för evigt. Det är därför viktigt att vi inför framtiden skapar ett hållbart system för laglig migration till EU och EU-länderna istället för ett system som syftar till att hålla dem borta, vilket snarare diskuteras i dagsläget. Människosmugglarnas lukrativa marknad kan endast motarbetas genom att ge människor alternativ till att nyttja dem. Det gäller såväl de som kommer för att söka asyl och de som kommer för att söka arbete.

Miljöpartiet lyfter fram i denna motion ett antal förslag med direkt koppling till EU-samarbetet. Vi utvecklar övriga delar av vår asyl- och migrationspolitik i andra motioner.

Stipendiater från syd för att sprida välutbildad arbetskraft

Högutbildad arbetskraft behövs naturligtvis också i hemländerna. Blåkorts­systemet bygger enbart på EU:s egna syften och innehåller bara vaga formuleringar om att motverka brain drain-effekter. Att låta läkare och andra högutbildade komma men stänga dörren för alla andra är inte sund migrationspolitik.

Det problem många utvecklingsländer, särskilt afrikanska, ofta tar upp är just att de upplever att EU dammsuger deras länder på välutbildad arbetskraft. Utformningen av EU:s blåkortssystem riskerar därför att leda till en utökad brain drain. Vi i Miljöpartiet är positiva till att regeringen i statsbudgeten för 2010 anslår en summa för stipendier till studenter från utvecklingsländer så att de kan komma och studera i Sverige och EU för att åstadkomma motsatsen, det vill säga ”brain gain”.

I en värld där klimatpåverkan utgör det stora hotet mot många av de fattigare länderna anser Miljöpartiet att stipendierna särskilt bör ges för utbildning inom miljöteknik med inriktning på rena energislag och klimatanpassning. Det skulle innebära en verklig hjälp till självhjälp, vilket biståndet är tänkt att vara, istället för att enbart gynna svenska och europeiska företags exportmöjligheter till utvecklingsländer, ofta med egen personal.

Vi vill inrätta studieplatserna framför allt på de nordligare lärosätena i landet där möjligheterna till bostäder är goda, som Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet. Där får utbytet positiva konsekvenser för regionen.

Inför asylviseringar på svenska beskickningar och EU:s beskickningar

Miljöpartiet vill införa möjligheten att utfärda asylviseringar på svenska beskickningar och EU:s beskickningar i utlandet. De ska få möjlighet att utfärda visum till skyddsbehövande antingen när dessa befinner sig i hemlandet eller i tredje land. Det här ska vara ett komplement till det traditionella sättet att söka asyl och innebär att människor får möjlighet att på lagligt sätt ta sig in i EU för att pröva sina asylskäl mot den svenska utlänningslagen och motsvarande lagar i de övriga EU-länderna istället för att behöva vända sig till människosmugglare.

Inrätta arbetsförmedlingar i tredje land

Länderna i södra Europa tar emot ett stort antal migranter från Afrika. En resa anordnad av människosmugglare kostar oerhört mycket mer än om personen skulle ta båten eller flyget. Många dör på vägen. Vissa kastas i vattnet när de närmar sig EU:s gränser och får sen simma i land. De gröna i Spanien driver att arbetsförmedlingar ska inrättas i tredjeland, ett förslag som vi också ställer oss bakom. På så sätt finns det en möjlighet att söka arbete och därmed också att få uppehållstillstånd redan innan man ger sig av, så att man kan ta färjan istället för flyktingbåten. Det finns redan idag försöksverksamhet i västafrikanska Mali som vi vill permanenta och utöka.

Reformera Dublinförordningen

Den nuvarande Dublinförordningen innebär att människor måste söka asyl i det första EU-land de tar sig till. Det innebär en orimlig börda för EU:s gränsstater och onödigt lidande och kostnader för att skicka människor som söker asyl mellan medlemsstaterna. Dublinförordningen medger att undantag görs från denna regel i vissa fall, men undantagsregeln används inte av svenska myndigheter. Vi vill istället att en ansökan alltid ska utredas och prövas i det land där den asylsökande själv väljer att söka asyl.

Avskaffa transportörsansvaret

Miljöpartiet vill avskaffa transportörsansvaret. Det är inte rimligt att transportbolag som flyg- och färjebolag ska agera migrationshandläggare vid påstigning. Detta krav leder till att personer utan myndighetsstatus och landkunskap tvingas stänga dörren till flyktingar som kan ha flyktingstatus. Att det idag är omöjligt att köpa biljett utan att ha visum är ett direkt hinder för många människor att ta sig till EU. Det tvingar flyktingar att resa med falska handlingar – eller att ”välja” flyktingsmuggling. Att riva upp transportörsansvaret skulle därför vara ett effektivt sätt att rädda liv och skapa fler legala möjligheter att ta sig över EU:s gränser.

Stockholm den 24 september 2009

Bodil Ceballos (mp)

Gunvor G Ericson (mp)

Thomas Nihlén (mp)

Mats Pertoft (mp)

Ulf Holm (mp)

Jan Lindholm (mp)

Lage Rahm (mp)

Esabelle Dingizian (mp)

Mehmet Kaplan (mp)

Helena Leander (mp)