Motion till riksdagen
2009/10:Sf205
av Inger Davidson (kd)

Rätten till kontaktdagar


kd512

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att snarast se över möjligheten att utöka rätten till kontaktdagar för föräldrar med barn som omfattas av LSS.

Motivering

Det är av stor vikt att föräldrar till barn med funktionsnedsättning får möjlighet att lära sig mer om hur de kan stödja sitt barn. Därför kan föräldrar till barn som omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) få ersättning i form av tillfällig föräldrapenning för kontaktdagar. Ersättningen ges till föräldrar, familjehemsföräldrar, vårdnadshavare och blivande adoptivföräldrar med barn upp till 16 år. Ersättningen ges under högst 10 dagar per barn och år och dagarna går inte att spara till ett senare år.

Kontaktdagarna är avsedda att nyttjas då man avstår från förvärvsarbete för att

Dessa kontaktdagar fyller ett mycket bra syfte och är oumbärliga för många föräldrar. Dessvärre skapar åldersgränsen på 16 år stora problem. En person som omfattas av LSS har rätt att gå i skolan upp till 21 års ålder men möjligheten till kontaktdagar slutar redan då barnet fyller 17 år. Behovet för föräldrarna att delta i barnens vardag slutar dock inte över en natt. Under exempelvis gymnasietiden är det många nya saker och nya insatser som krävs även av föräldrarna. För föräldrar med barn på behandlingshem kan det också vara nödvändigt med kontinuerliga möten med läkare och behandlingspersonal.

Då föräldrar med barn över 16 år inte har rätt till några kontaktdagar tvingas föräldrarna ta ut semester eller nyttja flextid för att sköta sitt barn. Detta är inte acceptabelt; alla barn som omfattas av LSS borde ha rätt till kontaktdagar under alla sina skolår.

I socialförsäkringsutskottets betänkande 2008/09:SfU1 skriver utskottet att man ”förutsätter att regeringen uppmärksammar om det finns behov av att höja åldersgränsen”. Att det finns behov av kontaktdagar för föräldrar till barn som omfattas av LSS är uppenbart, och regeringen bör därför snarast se över lagstiftningen gällande rätten till detta.Ledamöter: 1 Partier: 1 (512)

Stockholm den 24 september 2009

Inger Davidson (kd)