Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en steglös, flexibel ersättning från sjukförsäkringen.
Sjukfrånvaron i Sverige är högre än i jämförbara länder. De senaste 30 åren har andelen personer med sjuk- och aktivitetsersättning tredubblats. Vägen från sjukdom till arbete tar för många lång tid. Åtgärder har satts in för sent. I oktober 2006 var det ca 700 000 personer som antingen varit sjukskrivna längre än tre månader eller fick sjuk- eller aktivitetsersättning. Mot bakgrund av detta har regeringen genomfört en rad förändringar i sjukförsäkringen och ohälsotalet har minskat.
Flera av regeringens åtgärder syftar till att underlätta för människor att ta klivet tillbaks till arbetslivet efter sjukperiod. Det är viktigt, framförallt eftersom det är konstaterat att lång sjukfrånvaro ger svårare och längre tid för återtillträde i arbete.
Idag finns möjligheten att vara sjukskriven eller ha sjuk- och aktivitetsersättning på 100, 75, 50 och 25 %. Det är bra, framförallt med tanke på att all sjukdom inte medför att man behöver återhämtning och vila på heltid. Trots det är sjukförsäkringssystemet fyrkantigt. Det borde kunna vara möjligt med en ännu mer flexibel sjukskrivning. Det är ett stort kliv mellan de olika stegen. Den som arbetar 25 % och ska kliva upp på 50 % måste i ett slag fördubbla sin arbetstid.
Sjukförsäkringsutredningens slutbetänkande SOU 2000:121 föreslog att partiell ersättning ska kunnas ges. Jag delar den uppfattningen.
Regeringens mål ”att människor som drabbats av sjukdom ska behålla en nära koppling till arbetsmarknaden och att vägarna tillbaka är många och breda” är viktigt. Ett steg i riktning att nå detta mål kan vara att ta hänsyn till de enskilda personer som har andra behov av sjukskrivningstid än dagens regler tillåter. Det borde alltså vara möjligt att vara sjukskriven eller ha sjuk- och aktivitetsersättning också på andra nivåer än dagens fyra nivåer.
Riksdagen bör därför ge regeringen till känna vad som anförs i motionen om steglös/flexibel ersättning från sjukförsäkringen.