Riksdagen godkänner det planeringsmål för solenergi i Sverige till 2020 som föreslås i motionen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att uppdra åt Energimyndigheten att utreda hur planeringsmålet för solenergi ska kunna uppnås.
Den teoretiska potentialen för solenergi i form av värme från solfångare och el från solceller är i det närmaste oändlig. Tillverkningen har små miljöeffekter och användningen ger i princip ingen miljöpåverkan. Tekniken för utvinning av solenergi är under snabb utveckling. Möjligheterna att realisera solenergipotentialen, och till vilka kostnader det kan göras, beror på hur tekniken utvecklas i framtiden. Genom tydliga målsättningar och satsningar från politisk sida kan utvecklingen påskyndas.
Enligt branschorganisationen Svensk Solenergi genererades cirka 100 GWh värme från cirka 300 000 m² glasade solfångare i Sverige under 2008. Mellan år 2000 och 2006 ökade försäljningen av glasade solfångare i mindre system med i genomsnitt 20 procent per år, som ett resultat av det så kallade solvärmebidraget. En allmän nedgång för värmeinstallationer visade sig också i en minskning för solvärmesystem under 2007, men under 2008 ökade försäljningen igen. Elproduktionen från solceller uppgick under 2008 till omkring 7 GWh och den totala ytan solceller uppgick till cirka 65 000 m². Installationen under 2008 ökade med 1,7 MWp, motsvarande 27 procent, under året.
Svensk Solenergi har föreslagit ett planeringsmål på 4 TWh solel och 4 TWh solvärme till år 2020. Detta förslag innebär en utbyggnadstakt på i genomsnitt 0,33 TWh per år för el respektive värmeproduktion. Planeringsmålet 4 TWh solel och 4 TWh solvärme i Sverige till år 2020 bör slås fast så att myndigheter och andra berörda parter får en chans att anpassa sin verksamhet för att möjliggöra en sådan utbyggnad. Energimyndigheten bör få i uppdrag att utreda hur detta mål ska kunna realiseras på bästa sätt.