Motion till riksdagen
2009/10:N433
av Fredrik Olovsson m.fl. (s)

Jobb och tillväxt i Sörmland


s32033

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om insatser för jobb, tillväxt och utveckling i Sörmland.

Motivering

Vi ser nu verkningarna av den djupa internationella lågkonjunktur som landet befinner sig i sedan ett år. Arbetslösheten har ökat i snabb hastighet under året och detta beror förstås till viss del på avmattningen i den internationella ekonomin. Men det är självklart nödvändigt att vi på nationell nivå gör kraftfulla insatser för jobb, tillväxt och utveckling. Det behövs aktiva politiska åtgärder för att både på kort och lång sikt öka tillväxten och sysselsättningen. Men regeringen har sedan valet 2006 varit alltför passiv och låtit arbetslösheten skena.

Det behövs naturligtvis generella åtgärder men vi vill i den här motionen också peka på några angelägna åtgärder för utvecklingen i Sörmland.

Anslagen till bland annat vuxenutbildningen har minskat. Resurserna till utbildning måste i stället öka. Det gäller till exempel bristyrkesutbildning av olika slag. Många företags utveckling hotas eftersom de har svårt att få kompetent arbetskraft.

Studie- och yrkesvägledningen i skolan måste förbättras. Branschvisa partssammansatta programråd i gymnasieskolan kan vara ett sätt att bättre koppla ihop utbildning och arbetsmarknad. Karriärplanering för alla studenter måste komma in tidigt i utbildningen vid universitet och högskolor.

Nya former av lärlingsplatser och traineeplatser bör prövas också inom branscher där de saknas idag.

En åtgärd för att underlätta matchningen på arbetsmarknaden och göra det möjligt för människor att ta jobb är pendlingsstöd. Enligt nu gällande förordning är åtgärden bara öppen för personer som fyllt 25 år. Detta sätter arbetssökande under 25 år i underläge när de ska hitta ett arbete, inte minst eftersom det inte tar hänsyn till unga människors behov av att få arbete och erfarenheter från arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingarna borde ha en möjlighet att ge detta stöd även vid kortare anställningar, i synnerhet när det gäller unga människor. Det skulle underlätta för unga att skaffa sig erfarenhet på arbetsmarknaden.

Inte minst mot bakgrund av det försämrade läget på arbetsmarknaden, som har slagit särskilt hårt mot ungdomarna, borde detta vara en prioriterad fråga. Regeringen bör därför låta se över regelverket med denna inriktning.

Mälardalens högskola har haft mycket stor betydelse för utvecklingen i Sörmland. Det är angeläget att den också i framtiden kan ha denna centrala roll med fortsatt inriktning på utbildning inom bland annat teknik och entreprenörskap.

Det är viktigt att skapa förutsättningar för ny verksamhet och nya branscher att etablera sig. Men det är givetvis lika viktigt att bygga vidare på det en ort eller en region har. I Sörmlands fall är det till exempel fordonsindustrin i Eskilstuna med Volvo och en lång rad underleverantörer i hela länet samt läkemedelsföretagen i Strängnäs. Genom statliga satsningar på exempelvis utbildning, forskning och utveckling, en bra infrastruktur, stimulanser till bostadsbyggande och till kultur skapas bättre förutsättningar för dessa branscher att hävda sig i den hårda konkurrensen.

Besöksnäringen har en enorm utvecklingspotential. Nya företag skapas och sysselsättningen ökar. Men betydligt mer kan göras för att Sverige ska kunna konkurrera ännu bättre om världens turister.

För Sörmlands del är Skavsta flygplats den naturliga ingången för besökare från andra länder. Skavsta flygplats har utvecklats kraftigt under senare tid och är idag en av landets största flygplatser. Skavstas betydelse för Sverige, för Stockholmsområdet och regionen kring flygplatsen har därmed ökat kraftigt.

Eftersom flygplatsen inte är statligt ägd riskerar investeringar i infrastruktur kring Skavsta att sättas åt sidan i samband med andra infrastrukturbeslut. Det är viktigt med ett systemtänkande i transportpolitiken, vilket innebär att utveckling på Skavsta bör mötas upp med investeringar i vägar och järnvägsinvesteringar.

Både i den statliga infrastrukturplaneringen och i regionens utveckling av besöksnäringen måste Skavsta ses som en strategiskt viktig flygplats och ges hög prioritet.

Stockholm den 5 oktober 2009

Fredrik Olovsson (s)

Caroline Helmersson-Olsson (s)

Elisebeht Markström (s)

Laila Bjurling (s)

Michael Hagberg (s)