Motion till riksdagen
2009/10:N430
av Siv Holma och Torbjörn Björlund (v)

Strategi för de sociala företagens egenorganisering


v357

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utforma en strategi för hur de sociala företagens egenorganisering kan stödjas.

Motivering

I dag finns Skoopi, Sociala arbetskooperativens intresseorganisation, som är den etablerade organisationen för sociala företag. Skoopi finansierar sin egenorganisation på medlemsavgifterna. Efterfrågan på information, rådgivning och utbildning från Skoopi till dem som arbetar i de sociala företagen växer. Det finns en ökad efterfrågan på information även till andra intressenter såsom myndigheter, kommuner och olika intresseorganisationer. Dessa informationsinsatser finansieras i dag oftast med tillfälliga projektmedel. Detta är inte hållbart vare sig på kort eller på lång sikt. Det behövs därför en strategi för hur de sociala företagens egenorganisering kan stödjas för att dessa företag ska få en fastare och tryggare grund att stå på.

De som arbetar i de sociala företagen har funktionsnedsättningar av olika slag. Det kan vara arbetshinder som är förorsakade av psykiska, sociala eller fysiska funktionsnedsättningar. När dessa grupper organiserar sig i intresseföreningar kan de ansöka och erhålla bidrag från Socialstyrelsen. Det saknas dock motsvarande möjligheter för dem när de är med i den gemensamma intresseorganisationen Skoopi.

Det finns en potential som man borde ta till vara för att skapa arbetstillfällen för människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. En framgångsfaktor för de sociala företagen är att man utgår ifrån en tro på människors eget engagemang, ansvar och vilja. Intresset ökar för sociala företag, och satsningar görs därför för att utveckla det sociala företagandet i landet. Nätverk, plattformer och organisationer bildas för att utbyta erfarenheter, lösa gemensamma problem och utvecklas vidare. Även denna process är viktig i det sociala företagandet, nämligen att driva sina gemensamma angelägenheter.

Det finns alltså mycket som talar för att staten borde visa ett större engagemang. Vi föreslår att regeringen utarbetar en strategi på vilket sätt de sociala företagens egenorganisering kan stödjas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2009

Siv Holma (v)

Torbjörn Björlund (v)