Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder mot diskriminering i näringslivet och om att se över insatser för att kunna förbättra förutsättningarna för personer med utländsk bakgrund att etablera sig som företagare.
Att etablera ett företag är fortfarande problematiskt för många invandrare. Det handlar om språksvårigheter, hinder att få krediter och ett dåligt kontaktnät. Problemet är ofta att de har svårt att få hjälp från de etablerade stödsystemen. Under krisen har dessa problem förvärrats. Förutsättningarna har ytterligare minskat för lån till rimliga villkor för investeringar eller vid tillfällig likviditetsbrist. Vi har mött många företagare som känner sig särbehandlande av banker och kreditinstitut.
Trots de svårigheter som finns har vi idag över 70 000 invandrarägda företag i Sverige. Över elva procent av utlandsfödda i Sverige i arbetsför ålder är egenföretagare och andelen växer stadigt. Men för många är det egna företaget den enda försörjningsmöjligheten. Den rådande diskrimineringen på arbetsmarknaden gör att den egna rörelsen blir inträdesbiljetten på arbetsmarknaden. Tyvärr är den borgerliga regeringen inte särskilt intresserad av att göra något åt diskrimineringen och de strukturella problem som finns inom näringspolitiken.
I krisens Sverige behövs det nu snabba åtgärder som sätter stopp för diskrimineringen av företagare med utländsk bakgrund. Det behövs initiativ till nya former av kluster och lokala och regionala näringslivscentrum för att utveckla livskraften i småföretagen. Här har kommunerna ett särskilt ansvar för att det finns mark och lokaler för mindre företag.
För att förbättra villkoren för småföretag och företagare med utländsk bakgrund vill vi undersöka möjligheten för Tillväxtverket att stimulera kommunerna att starta stödpunkter för mindre företag. Vi vill gärna se ett ”handelshus” i varje kommun. Vi anser även att kraven på bankerna och finansbolag måste skärpas och ses över så att företagare med utländsk bakgrund inte diskrimineras. Likvärdiga villkor måste gälla för alla. Bankernas lånevillkor till investeringar och för tillfälliga kapitaltillskott för småföretagen måste också ses över. Vi anser också att Tillväxtverket behöver göra ytterligare insatser för att stimulera mindre företag att växa.