Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en mer bärkraftig politik till stöd för socialt företagande.
Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot många av landets företagare. I Jönköpings län fördubblades antalet företagskonkurser under perioden januari till mars 2009 om man jämför med 2008. Det är särskilt de mindre företagen som drabbats. Samtidigt med denna utveckling har småföretagen kommit att spela en allt större roll för jobben. I Jönköpings län sysselsätter idag småföretagen över 70 000 personer. Regeringens höjning av arbetsgivaravgiften för småföretagare har knappast underlättat och regeringen har inte genomfört några regelförenklingar för företag under sina tre år vid makten, vilket är upprörande och framförallt mycket negativt för landets småföretagare.
Det är i de små och medelstora företagen framtidens jobb växer fram. Därför måste villkoren för entreprenörskap stärkas. Entreprenörernas idéer, kreativitet, vilja och envishet skapar framtidstro och nya jobb. Jobbkrisen i Sverige och resten av Europa måste mötas med aktiva investeringar – för nya jobb, för trygga jobb och för gröna jobb.
EU, Sverige och Jönköpings län behöver en bärkraftig politik där balansen mellan marknad och människa bättre avvägs. Företags konkurrenskraft ska kunna växa genom konkurrens under bärkraftiga villkor. I dagens kristider har företag inom alla branscher en gyllene möjlighet att vinna tillbaka förtroende hos investerare, kunder och allmänheten. Detta genom att visa på att de genom socialt ansvarstagande har en hållbar strategi för hur man kan tjäna pengar och ge en god avkastning till sina investerare. Enligt undersökningar har det visat sig att företag som är socialt ansvarstagande får konkurrensfördelar. Socialt ansvarstagande innebär att företag aktivt engagerar sig i samhällsutvecklingen genom att exempelvis ha en klar strategi för miljön, konsumenternas hälsa och medarbetarnas situation.
I takt med att konsumenter börjar ställa allt större krav på att veta ursprunget och historien bakom det vi köper, ligger det i företagens intresse att visa på att de tar ett både etiskt och socialt ansvar för de produkter eller tjänster de utför. Såväl företag som organisationer, som Fair trade (Rättvisemärkt) och Amnesty har visat sitt intresse för att leva upp till den sociala garantimärkningen Corporate social responsibility (CSR).
Som EU-medlem är Sverige och de svenska skattebetalarna med och finansierar EU:s gemensamma budget. Från budgeten delar EU årligen ut hundratals miljoner kronor till företag som ansöker och uppfyller kriterierna för EU-stöd. För att ett företag idag ska få EU-stöd finns en rad formella och byråkratiska föreskrifter men tyvärr inga tydliga och konkreta krav på att de sökande ska presentera ett plan för socialt ansvarstagande. Regeringen borde driva på för förändringar i den riktningen för mer konkurrenskraftiga företag under bärkraftiga villkor.