Motion till riksdagen
2009/10:N411
av Karin Åström m.fl. (s)

Fler arbetstillfällen i Norrbotten


s14059

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att skapa fler arbetstillfällen i Norrbotten.

Motivering

Norrbotten har traditionellt en högre arbetslöshet än övriga landet. Så är det också nu, när antalet arbetslösa på ett år har ökat med nästan 60 procent. Ungdomsarbetslösheten i länet var enligt Arbetsförmedlingen närmare 10 procent i augusti. Bland dessa unga finns det många som har hoppat av skolan utan slutbetyg. Nedskärningar inom komvux och arbetsmarknadsutbildningar innebär att de får ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden, varför de riskerar att hamna i en långvarig arbetslöshet.

Det finns goda förutsättningar för utveckling och tillväxt i Norrbotten. Gruvnäringen har goda förutsättningar att utvecklas också i framtiden, då flera nya malmfyndigheter innebär att nya gruvor kan öppnas. Också vidareförädling av produkterna kan ge nya jobb. Skogs- och träindustrin har stora möjligheter genom ökad bearbetning och förädling inom länet. Dessutom borde träet användas betydligt mer som byggnadsmaterial. Att investera i gruv-, skogs- och träindustrin skulle därmed betyda fler arbetstillfällen i Norrbotten. Byggandet av Norrbotniabanan är nödvändigt för effektiva och miljövänliga transporter av gods och därmed för framtida jobb inom basindustrierna.

Genom sin tillgång till skog och vattenkraft är Norrbotten en stor producent av energi, och nära hälften av den el som produceras används utanför länet. Det breda energikunnandet innebär att Norrbotten har unika möjligheter att utveckla alternativa energikällor. Det pågår olika projekt med bland annat effektivisering av vattenkraft och att producera biodiesel av överskott på skogsråvara. Stöd till forskning om alternativa energikällor är en framtidssatsning på arbete och bättre miljö.

Norrbotten har stora tillgångar i form av sin orörda natur och det är många, från hela världen, som kommer till Norrbotten för att få uppleva det. Därför är det viktigt att turismnäringen får möjlighet att utvecklas. För detta krävs goda flygförbindelser till inlandet, en god täckning för mobiltelefoner och utbyggt bredbandsnät med hög kapacitet.

Tillgång till bensinmackar, mataffärer och annan nödvändig kommersiell service och samhällsservice är andra nödvändiga förutsättningar för att kunna driva företag på landsbygden, varför stödet till detta måste finnas kvar. Det måste också finnas goda möjligheter till kontakt med olika myndigheter för att kunna rekrytera personal eller starta ett företag.

Då många av företagarna inom turistnäringen är småföretagare, är det viktigt att underlätta för dem att anställa och expandera, administrera, exportera och få tag i kapital. Det ska vara enkelt och tryggare än i dag att röra sig mellan företagande och lönearbete. Hittills har regeringens politik motarbetat dem. Avskaffandet av det särskilda grundavdraget i stödområde A och höjda arbetsgivaravgifter för de minsta företagen har inneburit en betydande kostnadsökning för hantverkare, kaféägare och andra småföretagare i glesbygden med ett par anställda.

Kunskap och kompetens är allt viktigare för våra framtida jobb. Därför är det angeläget att den högre utbildning och forskning som idag bedrivs vid Luleå tekniska högskola får fler utbildningsplatser och tillräckliga resurser för forskning.

Arbete är grunden för människors personliga utveckling och frihet att bestämma över sitt eget liv. Arbete är också grunden för vårt gemensamma välstånd och vår välfärd. Därför ska alla som kan arbeta ha ett arbete. Den globala finanskrisen har lett till en rekordhög arbetslöshet i Sverige som fortsätter att växa. Det krävs aktiva åtgärder från regeringens sida för att sätta stopp för den negativa utvecklingen och för att skapa nya arbetstillfällen i landet.

Stockholm den 1 oktober 2009

Karin Åström (s)

Fredrik Lundh (s)

Kristina Zakrisson (s)

Lars U Granberg (s)

Leif Pettersson (s)